Jeste li se ikada zapitali kako izgleda karta svemira?

51

Astronomi koji rade na Sloan Digital Sky Survey – desetljećima dugom projektu za mapiranje svemira – nedavno su objavili novu 3D kartu kozmosa. Ona obuhvaća 11 milijardi godina povijesti svemira. Više od 100 znanstvenika preslikalo je udaljenosti od preko dva milijuna galaksija i kvazara (supermasivne crne rupe koje oslobađaju ogromne količine energije) kako bi stvorili kartu svemira u odnosu na Zemlju.

Nalazimo se u središtu ove karte“, napisala je skupina pozivajući se na kartu ispod. Dok gledamo u daljinu, gledamo unatrag u vrijeme”, dodaju.

Svjetlosti koju vidimo od drugih zvijezda i galaksija treba dugo i dugo da stigne na Zemlju (Na primjer, potrebno je oko 2,5 milijuna godina da svjetlost iz Andromedine galaksije dođe do nas.) Karta prikazuje različite predmete u svemiru, poput galaksija, na različitim udaljenostima od nas. U svakom obojenom području označenom na karti astronomi mjere uzorak svjetlosti otkrivene iz objekata – a sve se odmiču od naše galaksije dok se svemir neprekidno širi. Na primjer, svjetlost iz najstarijih objekata u svemiru rasteže se dok se ti predmeti odmiču dalje od nas, što mijenja valnu dužinu svjetlosti. Ovi potpisi pomažu otkriti gdje se ti predmeti nalaze, u odnosu jedni na druge, u neprekidno rastućem svemiru koji se širi.

Izvor: Mashable

 

Komentari