Jeste li se ikad zapitali osjećaju li ribe bol?

84

Victoria Braithwaite, biologinja i autorica knjige Do Fish Feel Pain? preminula je ranije ove jeseni, a za sobom je ostavila niz dokaza koji idu u prilog tomu da ribe osjećaju bol.

Bez obzira na to jeste li se ponekad zapitali kako to da postoje vegetarijanci iz uvjerenja koji ipak jedu ribu ili zašto se općenito o lovu na ribe ne izjašnjava baš toliko negativno kao o lovu na, primjerice, divljač, ovo bi vam moglo biti zanimljivo.

Brathwaite tvrdi da je zapravo pronašla u najmanju ruku jednak broj dokaza da ribe osjećaju bol i pate koliko ih postoji za ptice i sisavce. A čak i biolozi i veterinari nisu bili skloni takvim tvrdnjama već su i sami tek nedavno sve više počeli i ribe ubrajati među živa bića koja nešto osjećaju i prema kojima bismo možda trebali osjećati nešto veću empatiju kada zamislimo kakav mora biti osjećaj da se ustima uloviš na bačenu udicu.

Braithwaite ne tvrdi da ribe osjećaju bol na jednak način kao ljudi, no to ne znači da ju ne osjećaju, a uvriježeno mišljenje da je tako nije dokazano već se više utemeljilo na nemogućnosti dokazivanja kakvu točno bol ribe osjećaju.

Njena knjiga nije nekakav manifest koji ljudima nabija na nos bol koju nanose trilijunima riba svake godine. Riječ je o nizu neurofizioloških istraživanja i ispitivanja ponašanja riba koja će vas navesti da se zapitate jesu li one ipak puno kompleksnija stvorenja nego što ih mi doživljavamo.

Možda je rekreativni ribolov u kojem često, čak i ako ribu ulovljenu iz zabave pustimo, ona pritom bude ozlijeđena, ipak manje bezazlena i smirujuća aktivnost nego što ju na prvi pogled doživljavamo? Vrijedi razmisliti o tome.

Komentari