Japanski premijer: “U ljeto sljedeće godine Japan je odlučan biti domaćin olimpijskih i paraolimpijskih igara u Tokiju kao dokaz da je čovječanstvo pobijedilo pandemiju”

15

Japanski premijer Yoshihide Suga rekao je Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda da je njegova vlada odlučna da će biti domaćin Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine nakon što su igre odgođene zbog pandemije koronavirusa.

Igre su prvotno bile zakazane za ovo ljeto, no Međunarodni olimpijski odbor i japanska vlada odgodili su ih za godinu dana. “U ljeto sljedeće godine Japan je odlučan biti domaćin olimpijskih i paraolimpijskih igara u Tokiju kao dokaz da je čovječanstvo pobijedilo pandemiju”, rekao je Suga u zabilježenoj poruci u petak. “I dalje ću ulagati napor kako bih vas dočekao na igrama koje su sigurne”, rekao je Suga u svom debitantskom govoru Ujedinjenim narodima.

Suga je postao premijer ovog mjeseca nakon što je Shinzo Abe odstupio zbog lošeg zdravlja. Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju u petak su predložili smanjenje broja osoblja na Ljetnim igrama sljedeće godine i skraćivanje razdoblja otvaranja mjesta za treninge, kao dio plana za održavanje pojednostavljenog događaja usred pandemije.

Medicinski stručnjaci upozorili su da bi ogroman međunarodni događaj moglo biti teško održati ako pandemija ne bude pod nadzorom do sljedećeg ljeta, ali olimpijski dužnosnici inzistiraju na tome da će se Igre nastaviti. Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora John Coates rekao je u petak “to se mora dogoditi”, pozivajući se na sportaše koji bi bili uništeni otkazivanjem Olimpijskih igara.

Čini se da je entuzijazam za igre oslabio u Japanu, a ankete tijekom ljeta otkrile su kako samo svaki četvrti Japanac želi da se dogode, a većina podupire ili daljnje odgađanje ili potpuno otkazivanje. Japan ima više od 81 000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 1500 smrtnih slučajeva. U svojoj video poruci Suga je pozvao na višestrani pristup suzbijanju globalne pandemije i rekao da će Japan raditi na osiguranju jednakog pristupa liječenju koronavirusa i cjepivima za ljude u zemljama u razvoju.

Izvor: Aljazeera

Komentari