Epidemija gripe u Hrvatskoj na vrhuncu – Od virusa preminula prva žrtva

Epidemija je ove godine kao i prošle najjača u posljednjih 20 godina

162
čovijek čeka u bolnici na hitnoj

Početak Nove godine označio je i vrhunac epidemije gripe u Hrvatskoj. Istim ili jačim intenzitetom potrajat će još nekoliko tjedana. Komplikacije ove godine nisu rijetkost, a najčešće gripa prelazi u bolest upale pluća.

Nažalost gripa je uzela i prvi život, a riječ je o muškarcu u dobi oko 50ak godina, kojemu je kasnije dokazano kako je bolovao od virusa.

Virusolog Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Vladimir Draženović, je za Slobodnu Dalmaciju istaknuo kako je ovakav intenzitet na razini onog od prošle godine, koja je bila najjača u posljednjih dvadeset godina.

“Prema podacima, samo prošlog tjedna dokazali smo 120 slučajeva gripe, što je dvostruko više nego u tjednu koji je prethodio. Od svih uzoraka koje smo analizirali, 46 posto bilo je pozitivno na gripu. O dolasku do ‘vrhunca’ gripe govorimo kada je to iznad 50 posto, a vrlo je vjerojatno da će se to postići ovaj tjedan”, rekao je Draženović za Slobodnu Dalmaciju.

Prošle godine dominirao je virus tipa B, a ove godine riječ je isključivo o virusu tipa A. U više od 90 posto slučajeva oboljelih riječ je o pandemijskom obliku H1N1, raširenijeg naziva svinjska gripa. Ostalih deset posto pripada podtipu H3N2.

Veliki porast oboljelih liječnici očekuju za nekoliko dana, kada se učenici vrate u škole, gdje se ovakav tip virusa jako brzo širi, s obzirom da se može prenijeti i običnim kihanjem.

Savjetujte svoju djecu da poduzmu neke od uobičajenih i jednostavnih mjera prevencije poput čestog pranja ruku i provjetravanja prostorija u kojima borave. 

Komentari