Dramatično pismo sindikata Uljanika i 3. maja ministrima Horvatu i Mariću: “…radnici nemaju više novaca za prehraniti članove obitelji!”

76

Predstavnici svih sindikata (SMH-IH, SIKD, Sindikat 3. maj, Jadranski sindikat) poslali su u petak dopis ministru gospodarstva Darku Horvatu i ministru financija Zdravku Mariću u kojem traže hitno sazivanje sastanka koje se trebalo održati  danas, 4. ožujka. Priopćenje i poziv sindikata prenosimo u cijelosti. Odgovor nisu dobili…

‘Poštovani, četiri sindikata koja djeluju unutar Uljanikovih društava i 3. maj Brodogradilišta dogovorno od vas traže sazivanje hitnog sastanka, kojem bi po nama trebali sudjelovati Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministar financija, Uprava Uljanik d.d., č1anovi Nadzornog odbora Uljanik d.d., izabrani strateški partner (gosp. Debeljak) i predstavnici četiri sindikata. Zbog kritične situacije u kojoj su se Uljanikova društva našli kao i njihovi radnici predlažemo da se sastanak održi u ponedjeljak 04. ožujka 2019. godine.

Razlog našeg zahtjeva za hitnom organizacijom sastanka jeste ne isplata pet plaća, a već i odrađenog šestog mjeseca za kojeg nema jamstva za isplatu. Tu moramo posebno istaknuti, da je u Uljanikovim društvima zaposlen veći broj radnika koji može doskočiti zahtjevima koji nam se nameću kroz dovršetak gradnji, odnosno početak rada na novogradnjama. Danas je dio potrebnih radnika spreman vratiti se raditi u Uljanik i popuniti potrebni manjak radne snage. Tu vas moramo upoznati da su mnogim radnicima banke sjele sa ovrhama, da radnici nemaju više novaca za prehraniti članove obitelji, da su financijske rezerve utrošene, te da će ubrzo većina radnika biti prisiljena dati otkaz i krenuti na biro gdje će imati nekakva primanja (na teret proračuna) ili potražiti posao medu slobodnim poslovima u okolici (privremeno rješenje) ili potražiti posao u inozemstvu (što može rezultirati napuštanjem RH od velikog broja radnika i njihovih članova obitelji). Moramo spomenuti, da je dio radnika koji su duže od tri mjeseca krenula raditi u inozemstvo, odlučila se na povlačenje članova obitelji, u mjesto rada, bez namjere povratka u RH (što treba spriječiti).

Mi želimo svojim radom zaraditi svoje plaće, ali i redovno ih primati. Stoga smatramo da je Uprava Uljanika odabirom gosp. Debeljaka za strateškog partnera, uz dostavu financijskih podataka odradila sve što je u njihovoj moći. Dakle, na Vladi RH i Debeljaku je da donesu konačnu odluku o rješenju statusa Uljanika i 3. maja i time zaustave agoniju koju osjećaju radnici navedenih društva, njihovi članovi obitelji, radnici kooperacije i dobavljača materijala te njihove obitelji, ali i radnici i vlasnici obrta i trgovina čije se usluge koriste.

Tražimo da se na sastanku donese konačna odluka, odluka u kojoj će svi navedeni učesnici participirati, te da se krene primjenom dogovorenih poslovnih aktivnosti i u toku tjedna isplate sva zaostala potraživanja prema radnicima i onima koji bez tih potraživanja ne mogu preživjeti.”

 

Komentari