Biti ili ne biti nakon državnih potpora – U Istri ugašeno stotinjak obrta, u Primorsko-goranskoj županiji slika će biti jasnija u lipnju

166

Strah od koronavirusa sve više potiskuje strah od poslovnog preživljavanja. U Istarskoj županiji sa zebnjom isčekuju što će se dogoditi nakon ukidanja državnih i lokalnih mjera potpore.

Posljedice tek dolaze, i to nakon što Hrvatski zavod za zapošljavanje prestane isplaćivati plaće ugroženim obrtnicima“ kazala je za Glas Istre Ester Jurinović, tajnica Udruženja obrtnika Pule.

Otkrila je podatak da je od 1. ožujka do danas u pulskom udruženju obrtnika, koje inače broji 2770 članova, zbog koronakrize svoja vrata trajno zatvorilo 48 obrta. Devet je ugašenih obrta koji se bave ugostiteljstvom, potom usluge čišćenja i pranja s osam trajno zatvorenih obrtničkih radnji te turističke usluge i vodiči, gdje je šestero vlasnika odlučilo staviti ključ u bravu.

U ožujku je i otvoreno 29 obrta, u travnju devet, u svibnju 12, što još uvijek ne ukazuje na oporavak obrtništva. Naime, svake se godine uoči turističke sezone otvara velik broj obrta, što je ove godine ipak izostalo.

Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije napominje da je u Istri velika većina djelatnosti posredno ili neposredno vezana za turizam i osjetit će negativne posljedice krize, prenosi Glas Istre.

Na razini Istarske županije od 15. ožujka do 30. travnja zatvoreno je 89 obrta, najviše ugostiteljsko-turističkih i trgovinskih. Među zatvorenim obrtima deset je onih koji pružaju usluge čišćenja i pranja, 12 koji se bave intelektualnim uslugama, svoje su obrte ugasila po tri prijevoznika i građevinara, ugašena su četiri ICT obrta, četiri obrta koja pružaju takozvane osobne usluge te dva ribarska obrta.

Istovremeno su otvorena 34 obrta, 14 koji pružaju intelektualne usluge, po tri obrta iz područja čišćenja, trgovine i graditeljstva i dva ugostiteljsko-turistička. Dva nova obrta registrirana su za djelatnost osobnih usluga, dok ih pet potpada pod ostale usluge. Na dan 30. travnja u Istarskoj županiji bio je aktivan 7.971 obrt.

Tragom ne pretjerano ohrabrujućih vijesti iz susjedne županije, zanimalo nas je kakvo je stanje u Primorsko-goranskoj županiji.

Promatrajući broj zatvorenih obrta u ožujku i travnju 2020. godine, otprilike  za vrijeme trajanja epidemioloških mjera, statistika pokazuje da je u ta dva mjeseca zatvoreno 140 obrta. Međutim drugi statistički podaci govore i da je u vremenu od kraja 2019. do 30. travnja 2020. godine zatvoreno 256 obrta ali i otvoreno novih 209 obrta, tako da je na području Primorsko-goranske županije 47 obrta manje nego krajem 2019. godine. Jasno da će daljnji razvoj situacije vezano uz epidemiju i mjere utjecati na kretanja u broju obrta, posebice zbog znatne vezanosti uz turističku sezonu, o čemu ćemo vjerojatno podatke imati u lipnju“, odgovorili su nam iz Obrtničke komore Primorsko-goranske županije.

Komentari