Ako imate staru perilicu ili hladnjak, država će vam pomoći pri kupnji novog uređaja

170
žarulje na zelenoj podlozi

Nedavno je na sjednici Vlade RH donesen Akcijski plan za energetsku učinkovitost i mjere energetskog siromaštva, koje se odnose na otprilike 50 tisuća kućanstava.

Pretpostavka mjere je da će na godišnjoj razini sudjelovati otprilike 330 kućanstva s prosječnom površinom od 70 četvornih metara. Takvim kućanstvima omogućit će se zamjena starih hladnjaka s godinom proizvodnje od 1898.-2000. godine te zamjena stare perilice za pranje rublja s godinom porizvodnje od 1970.-1975. godine. Hladnjak će biti zamijenjen u 40 posto energetski siromašnih hrvatskih kućanstava.

Također, mjere će obuhvatiti oko 60 posto ugroženih kućanstava gdje će se provoditi obnova vanjske ovojnice stambenog prostora, a u preostalim kućanstvima bit će provedene jednostavnije mjere učinkovitosti poput zamjene pet žarulja s LED rasvjetom, ugradnja štednog perlatora na slavinu koja se koristi samo u sanitarne svrhe i na slavinu za pranje posuđa, ugradnja štedne tuš slušalice, ugradnja brtvi na prozore i vrata. Mjere će uključivati i zamjenu sustava neodrživih grijanja, nudit će se prelazak s grijanja sa struje i lož ulja na čišće i održive energente.

Mjere će biti vidljive i u prometnom sustavu. Uvest će se sustav obavještavanja slobodnih mjesta, odbrojavanje na semaforima kako bi vozači mogli ugasiti svoje motore i tako manje štetiti okolišu te povoljnije jedinstvene karte za javni gradski prijevoz, koje će vrijediti na svim gradskim prijevoznicima – pa i za bicikle.

Vozila nultih emisija ili popularno nazvana zelena vozila, dobit će još više slobodnih mjesta na parkinzima dok će se istodobno parkirna mjesta uskraćivati vozilima s unutarnjim izgaranjem. Izgradit će se i opremiti operativni centar za inteligentno upravljanje prometom, koji bi automatski preusmjeravao promet nakon nastupanja prometne nezgode. Na svim stajalištima autobusnog prijevoza trebale bi biti postavljene informacije o tome koji prijevoz je trenutno dostupniji i brži, a uvela bi se i Car-sharing shema kao najam električnih ili hibridnih vozila u gradovima za prijevoz od točke A do B, bez traženja parkirnog mjesta.

Komentari