Ako često zaboravljate, zapravo ste izuzetno inteligentni

Čini vam se da u zadnje vrijeme učestalo zaboravljate pojedine informacije - to zapravo uopće nije loše…

189
pamćenje

Dobro pamćenje povezuje se s većim IQ-om, dok se zaboravnost često povezuje ili s manjkom inteligenciji ili s posljedicom starenja. Prema istraživanjima Sveučilišta u Torontu to zapravo i nije posve točno!

Odlična memorija nije povezana s inteligencijom
Profesori Frankland i Richards poručuju kako odlična memorija nikako nije povezana sa stupnjem inteligencije, već upravo suprotno. Ljudi koji često zaboravljaju neke informacije zapravo su pametniji.  Zdravije i korisnije za život trenutno je zapamtiti dojam o nečemu, izgraditi se kao čovjek na osnovu novih informacija te potom zaboraviti sitne detalje.

Pretrpanost informacijama loše utječe na donošenje odluka
Previše informacija iz vašeg života koje vam ne koriste u budućnosti i koje lako možete negdje provjeriti, mozak shvaća kao nepotrebno zatrpavanje memorije te ih povremeno izbriše. Mozak pretrpan informacijama ima poteškoće pri donošenju pametnih odluka stoga je od izuzetne važnosti da on zaboravlja nebitne detalje i fokusira se na zadržavanje svih činjenica, koje će mu kasnije pomoći pri donošenju što pametnije odluke.

Važan aspekt pri donošenju pametnih odluka, mogućnost je zaboravljanja
Svijet se konstantno mijenja i nemoguće je predvidjeti što vas sutradan očekuje. Podaci i informacije često se mijenjaju i postaju zastarjeli prije nego li to sami osjetimo. Iako se divimo ljudima koji pamte sitne detalje poput rođendana, brojeva telefona, imena i ostalih detalja, trebamo biti svjesni kako je uloga sjećanja učiniti nas inteligentnijim čovjekom, koji će donositi što bolje odluke s obzirom na okolnosti, a važan aspekt koji nam svima u tome pomaže je mogućnost da zaboravimo nebitne podatke.

Komentari