Sutra započinje Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije: “Zanimanje za strip scenu pomiče Rijeku i našu županije ka svjetlijim kulturnim točkama”

392
Damir Steinfl i Marta Berčić

Danas je u prostorijama Društva za istraživanje i potporu u Rijeci održana press konferencija na kojoj je najavljena Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije. Govorili su opatijski umjetnik, umjetnički voditelj i inicijator Kolonije Damir Steinfl i predstavnica organizatora DIP-a Marta Berčić. Rad Kolonije sufinancira Primorsko-goranska županija, a nefinancijsku potporu u je dao Studentski kulturni centar sveučilišta u Rijeci.

Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije predstavlja rezultate intenzivnog rada na promociji stripa i ilustracije u Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj. Kako do izložbe radova hrvatskih autora i autorica prošle godine u Exportdrvu i promocije kataloga radova u srpnju 2021. na području Primorsko-goranske županije nije bilo značajnijih kulturnih manifestacija koje bi pokazale bogatstvo hrvatskog stripa i ilustracije i ove godine se organizira novo izdanje Kolonije. Podsjetimo, krajem listopada 2021. godine organizirana je Kolonija na kojoj su sudjelovali autori i studenti Akademije, a u prosincu je organizirano i 24-satno crtanje stripa. U ožujku ove godine u Galeriji SKC u Rijeci otvorena je druga Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije izložbom autora i autorica koji su sudjelovali na prvoj Koloniji.

Cilj naše Kolonije je poticanje i promocija autorskog stripa. Prije dvije godine počeli smo se intenzivnije baviti pitanjem autorskog stripa i čini mi se kako smo Rijeku učinili prepoznatljivom u Hrvatskoj. Izuzetno mi je drago što u Rijeku dolaze autori koji će ovdje stvarati svoja djela. Nakon Kolonije, radovi autora će biti izloženi na posebnoj izložbi krajem godine. Zanimanje za strip scenu pomiče Rijeku i našu županije ka svjetlijim kulturnim točkama. Kao i proteklih godina, nema zadane teme, već autorima dajemo potpunu slobodu što će raditi u mediju stripa. Slobodna tema ponekad se čini kao lagana i neobavezna, ali zapravo nije jednostavno osmisliti temu koja će ostaviti trag. Prošle godine je na radovima bilo puno elemenata Rijeke. Jako dobro izgleda kada autori koji prvi put dolaze u naš grad, ukomponiraju elemente Rijeke u priču. Ujedno, svake godine imamo i nekoliko studenata koji rade s autorima na stripu. Ove godine je puno studenata bilo zainteresirano pa ćemo nažalost morati birati između njih. Drago nam je da smo dotakli i studente i potaknuli ih da sudjeluju u ovakvim aktivnostima“, kazala je Marta Berčić.

O autorima i strip sceni u Hrvatskoj nešto je više rekao Damir Steinfl: „Autorska strip scena u Hrvatskoj je izrazito bogata, a pojavila su se i brojna izdanja (Ohoho, Prefiks…) koja objavljuju domaće stripove. Kolonija autorskog stripa i ilustracije, koja počinje sutra samo je nastavak aktivnosti i jedna od aktivnosti koju DIP Rijeka organizira vezano uz strip. Na ovogodišnjoj Koloniji će sudjelovati autori pripadnici četiri generacija, odnosno oni rođeni 1960.-ih, 1970.-ih, 1980.-ih i 1990.-ih godina, a dolaze iz Splita, Primorsko-goranske županije, Zagreba i Varaždina.

Iz Splita dolaze likovni umjetnik i strip autor Ivan Marušić, Ivan Svaguša, koji se bavi stripom, ilustracijom i izradom murala i Mihaela Erceg, koja je pripadnica najmlađe generacije strip autora, a primarno se bavi stripom, animacijom i ilustracijom. Iz Zagreba dolaze pripadnici srednje generacije Matija Pisačić, koji se uz strip bavi ilustracijom, produkcijom animiranih filmova i izradom storyboardova za reklame te je autor nekoliko nagrađivanih filmova i Stjepan Bartolić, koji se bavi stripom i ilustracijom. Ujedno, kao producent, Matija Pisačić javlja se vezano uz dokumentarnu seriju „Strip u Hrvatskoj“, koja je snimljena u 50 epizoda i koja se prikazivala na HRT3. Ivana Geček iz Varaždina je strip autorica mlađe generacije i ilustratorica. Među sudionicima Kolonije iz Primorsko-goranske županije nalazi se strip autorica i likovna umjetnica Anamarija Kvas, koja dolazi na preporuku Irene Jukić Franić, koja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu vodi kolegij Strip. Nadalje, tu je i strip autor i dizajner Ivan Mišković iz Rijeke te autor stripova, likovni umjetnik i profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci Damir Stojnić. Radi se o autorima koji imaju slobodan pristup stripu i ne može ih se povezati ni uz kakvu školu, kao što je to primjerice Manga ili Francusko-belgijska škola. To su autori s originalnim crtačkim rukopisom i često koriste različite crtačke tehnike. Primjerice, Damir Stojnić koristi se grafičkim metodama i otiscima preko kojih slika strip.“

Program rada:

1. četvrtak, 7.4.2022.  okupljanje autora u DIP-u, u 19:00, početak rada

2. petak, 8.4.2022. zajednički rad autora i autorica od 10:00 do 20:00; od 16:00 do 19:00 sudjelovanje gostiju, studenata Akademije primijenjenih umjetnosti i ostalih građana koji crtaju zajedno s autorima.

3. subota, 9.4.2022. zajednički rad autora i autorica od 10:00 do 20:00 sati

4.nedjelja, 10.4.2022. jutarnji rad autora i autorica, zaključci Kolonije za daljnji rad.

Izložbu radova koji su nastali na prvoj i drugoj Koloniji planiraju se postaviti do kraja 2022. godine. Radi se o velikom broju kvalitetnih radova iz prve, a kakve će radove stvoriti na ovoj ne znamo jer se radi o autorskom stripu.

L.B.

Komentari