Prezentacija opernog projekta „ReCallasMedea“ u „Zajcu“

18
Carl Unander-Scharin

Prezentacija projekta „ReCallasMedea“, kao dio predprograma Rijeka EPK 2020, održat će se u petak, 5. travnja 2019. u 18.00 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

Riječ je o prezentaciji interdisciplinarne, interaktivne opere kojom se istražuje odnos operne umjetnosti i novih tehnologija te koje su snage, a koje slabosti tog odnosa, a koja će biti premijerno izvedena 2020.

ReCallasMedea_logo

Osnovni je cilj ovog projekta potaknuti publiku da istraži i upozna operne vokale u drugačijem okruženju od onog kakvo je prisutno u standardnijim opernim formama.
“ReCallasMedea” isprepliće i suprotstavlja operu, ples, robotiku, video, novu glazbu i čovjeka-umjetnika/cu u nesvakidašnjoj, hibridnoj formi koja je, osim platforme za eksperiment, i hommage Mariji Callas, najvećoj opernoj divi svih vremena. Operu “ReCallasMadea” riječko će kazalište ostvariti u suradnji s neprofitnom organizacijom Scen-och sinnesporuktion iz Švedske.

VocalChorder_Carl_Toronto_2014 copy
Carl Unander-Scharin/Toronto

Glazbu, glazbenu režiju i koncept potpisuje Carl Unander-Scharin, režiju i koreografiju Åsa Unander-Scharin, dramaturgiju Marin Blažević, a sve troje zajednički potpisuju koncept. Razvoj tehnologije i oblikovanje interakcije uz Carla i Asu Unander Scharin potpisiuje i Ludvig Elblaus. Kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović.
U prezentaciji projekta uz plesačicu Asu Unander Scharin sudjeluju operni pjevači Ana Majdak, Aljaž Farasin, Luka Ortar, Emilia Rukavina, Vanja Zelčić i Morana Pleše.

Nakon kratke prezentacije ranijih produkcija Opere Mecatronica što ih potpisuju Åsa Unander-Scharin, Carl Unander-Scharin i Marin Blažević, posjetitelje će u kazališnom foyeru zaokupiti glas Marije Callas u Cherubijievoj “Medeji” (što je inspiracija za cijeli projekt ReCallasMedea), kroz plesnu interakciju s fragmentima glasa Marije Callas…Nakon uvoda, publika će moći vidjeti i čuti četiri scene u različitim prostorima Kazališta kao što su tonska i orkestralna dvorana.
Tijekom izvedbe, nove tehnologije omogućuju pjevačima interakciju s glasom Marije Callas i prate ih zvukovima kroz njihove vlastite tjelesne pokrete u prilagođenim digitalnim instrumentima.
Ulaz je slobodan, uz propusnice ranije preuzete na blagajni „Zajca“.

Riječka publika mogla je vidjeti opernu instalaciju The Observers (Promatrači) projekta Opera Mecatronica, u okviru Drugo međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača Zinka Milanov 2016. godine, kada je riječ bila o vokalnoj interakciji upravo sa Zinkom Milanov.

 

Komentari