Mačkoslike IX: Koraljka Polaček izložbom se predstavila riječkoj publici u Book Caffeu Dnevni boravak

582
Mačkoslike IX Koraljka Polaček

U galeriji Book Caffea Dnevni boravak, u petak, 13. listopada otvorena je izložba “Mačkoslike IX” akademske slikarice i profesorice likovne kulture Koraljke Polaček.

Na ovoj izložbi, ujedno 42. samostalnoj, autorica se predstavila s osam akrila na platnu. Svi radovi su iz 2023. s izuzetkom jedne slike iz 2022. godine. Stilski, radovi se kreću od meditativnog nadrealizma do ekspresionizma, s uvijek prisutnim jačim koloritom.
Motivi su mačke koje su i dio svakodnevnog života autorice. Koraljka Polaček više je godina živjela je na Cresu gdje je pomagala “ničijim” uličnim mačkama, a one su “doselile” na njena platna.
“A zašto mačke?
– Zašto ne?
Mačke promatraju, meditiraju. Igraju se, maze i ubijaju. Nikad ne žure, osim kad love.
Izvana različite, građom iste. Gipke, elegantne, magično spretne. Prelijepe.
Eksplozivne su i dramatične, ali i lijene i podatne. Noću zvijeri, na suncu plišanci. Sposobne za najmekšu nježnost ali i za silnu okrutnost. Stvorovi kontrasta i krajnosti.
Mačke su onkraj; imaju svoj univerzum, direktnu vezu s poretkom kaosa. Sve znaju. Žive san i užitak, svjetlo i mrak.
Na platnima radim s njima što želim, uživo baš i ne. Volim si tepati da se volimo jer sličimo – a ne samo zbog konzervica i paštetica.
Mačke su mi već dugo najdraži slikarski motiv, nose beskrajne mogućnosti i čisti joie de vivre…”, ističe autorica.
Izložba se može razgledati do 26. listopada u Book Caffeu Dnevni boravak, Ciottina 12 a, Rijeka.
Mačkoslike IX Koraljka Polaček Mačkoslike IX Koraljka Polaček Mačkoslike IX Koraljka Polaček Mačkoslike IX Koraljka Polaček Mačkoslike IX Koraljka Polaček

Komentari