Koncert Nessun dorma Trg Riječke rezolucije ispunit će porukama ponovnog susreta i bogatim repertoarom opere

124

Na balkonu Hrvatskog narodnog kazalište Ivana pl. Zajca najavljen je koncert Nessun dorma Riječkog simfonijskog orkestra i Riječkog opernog zbora. Koncert će se održati 23. i 25. srpnja na omiljenoj ljetnoj destinaciji – Trgu Riječke rezolucije u 21 sat, gdje ćete moći uživati u opernim prvacima i prvakinjama. Na konferenciji su sudjelovali intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, najistaknutija dirigentica u talijanskom opernom svijetu Beatrice Venezi te riječke operne ličnosti Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Domagoj Dorotić, Aljaž Farasin te počasna članica opernog ansambla Diana Haller.

Ideja koncerta Nessun dorma je pokazivanje snage riječke opere u dvije varijacije koja prezentira najpoznatiji repertoar operne literature, kako je to istaknuo intendant Marin Blažević.  Marin Blažević ujedno je i kazao kako su to zapravo koncerti s ponešto različitijim programom koji će pokazati sve ono što je riječka Opera postigla u prethodnih 5 godina kao dio strategije razvoja i napretka: „Riječki operni ansambl samostalno može izvesti sav mainstream program operne literature s fascinantnim rasponom naslova od Mozzarta preko Verdija i Puccinija do Mascagnija.” Nakon 4 mjeseca solisti će po prvi puta imati prilike pjevati uz orkestar, a važnosti doprinosi i etabliranje riječke opere kao jedne od najjačih ansambla u regiji. Marin Blažević kazao je i kako je ponosan što nakon niza godina surađuje s dirigenticom međunarodne slave Beatrice Venezi.

Solisti Aljaž Farasin, Ivana Srbljan i Domagoj Dorotić iskazali su zadovoljstvo što će nakon dugo vremena pjevati svoje najdraže opere pred publikom. Beatrice Venezi naglasila je kako će joj ovo biti prvi koncert nakon proglašenja karantene te je iskazala čast što će to upravo biti u Rijeci. Kazala je kako će samim time koncerti poslati posebnu poruku ponovnog susreta te vratiti barem dio onoga što smo nakratko izgubili u proteklih nekoliko mjeseci.

Solistice Diana Haller, Anamarija Knego i Marin Blažević istakli su kako je akustika na otvorenom odlična pa se tako i ideja izvođenja opere na Trgu Riječke rezolucije pokazala idealnom. Kazalište je potrebno ljudima i ono može biti zatvoreno jedan kraći period, no nezamislivo je stanje u kojem je kazalište zatvoreno na neodređeno, zaključak je konferencije. Anamarija Knego istaknula je kako je svaka riječ suvišna te da prepušta glavnu riječ glazbi.

Naposljetku, najavljena je i izvedba Handelove opere Julije Cezar u Egiptu – Iznova. Promocija CD-a opere snimljenog prije godinu i pol u izdanju Classic Produktion Snabruck bit će 23. srpnja na dan izvođenja koncerta Nessun dorma 1 kada će ga predstaviti Bosiljka Perić Kempf, čuvena muzikologinja i glazbena kritičarka. Koncert Nessun dorma 2, čije ime govori o drugačijem sadržaju od Nessun dorma 1 predviđen je za 25. srpnja. U slučaju kiše, koncert će biti premješten u zgradu HNK Ivana pl. Zajca.

Nessun dorma objedinjuje vrhunac operne literature iz Verdijevih „Nabucca”, „Don Carla”, „La traviate”, „Aide”, iz Puccinijevih „La boheme”, „Turandot”, Mozartova „Don Giovannija”, Donizettijeve „Lucie di Lammermoor”, Saint-Saëntsovih „Samsona i Dalile”, Rossinijeva „Seviljskog brijača”, Mascagnijeve „Cavallerie rusticane” – u interpretacijama omiljenih solistica i solista riječke Opere. Koncertom ravna talijanska dirigentica Beatrice Venezi čije su vještine prepoznate u opernim kućama i orkestrima diljem svijeta, a trenutno je šefica dirigentica Orchestra Milano Classica i Nuova Orchestra Scarlatti Napoli, te gošća šefica dirigentica Orchestra della Toscana. Na Forbesovoj je listi najutjecajnijih žena mlađih od 30 godina.

Komentari