Filmovi Elvisa Lenića ovog petka u Filodrammatici

56
elvis lenić

U petak se Filodrammatica ponovno pretvara u dokukino, gdje možete pogledati kratke, ali fantastične filmove Elvisa Lenića!

Filmaktiv vas poziva na četvrtu od osam projekcija posvećenih hrvatskim dokumentarcima. Ovotjedna projekcija održati će se u petak, 09.12. s početkom u 19.00 sati u dvorani Filodrammatice, Korzo 28/1., kada gledamo filmove Meso, Pluf! i Monolog o Puli nagrađivanog pulskog autora Elvisa Lenića.

Program “Filo playlista dokumentarista” usmjeren je ka promociji hrvatskog dokumentarnog filma i hrvatskih filmskih autora. Mnogi dokumentarci dostupni su publici tek na filmskim festivalima i ponekoj projekciji u kino dvoranama, zbog čega je publici potrebno omogućiti njihovo ponovno gledanje na velikom platnu.

Sve projekcije su besplatne.

Meso 18 min. 2018., Kinematograf

U 18 minuta trajanja film prati tradicijski običaj svinjokolje/prašćine u Istri i donosi vrlo dojmljiv naturalistički, ali istodobno na momente i duhovit, zapis drevnog rituala. Sve počinje pripremom za klanje, a završava pjesmom uz bogatu trpezu na kraju dana. U središtu filma, koji ima veliku etnografsku važnost, je definitivno meso, svinjsko meso, ali i ljudi, seljaci koji se početkom svake zime okupljaju radi svinjokolje. Dominantno je riječ o krupnim kadrovima, krvi ima puno, ali i vode, vina, pečenog mesa, političkih komentara, viceva i pjesme. Posebnost filma je iskrena toplina autora prema baštini, svom zavičaju, običajima i ljudima, koja je daleko od prevladavajuće deklarativnog i često pomodnog oživljavanja baštine. Film je na 16. Liburnia film festivalu nagrađen trima nagradama, onom za najbolji film, najbolji regionalni film te nagradom za dizajn zvuka kojeg potpisuje Martin Semenčić.

Puf!, 17 min., 2019., Pulska filmska tvornica

Priča o tradicionalnom prvomajskom natjecanju u plufizmu, disciplini u kojoj se vrednuje zvuk kamena bačenog u vodu, a održava se u Limskom kanalu na zapadnoj obali Istre. Film koji poručuje – budi lud, da ne poludiš! Film je na 17. Liburnia film festivalu nagrađen nagradom za najbolji regionalni film.

Monolog o Puli 7 min., 2021., Pulska filmska tvornica

Monolog o Puli kratki je dokumentarno-eksperimentalni film inspiriran kultnim filmom “Monolog o Splitu” redatelja Ivana Martinca. Film traje isto kao “Monolog o Splitu”, točno 7 minuta i 21 sekundu, koristi se ista glazba – Ravelov “Bolero – te isti omjer i duljina pojedinih sekvenci, a montiran je u cijelosti od filmskog materijala iz arhiva Kino kluba Jelen. Slično “Monologu o Splitu” i ovdje se propituje odnos života i smrti, vječnog i prolaznog, ali se dotiču sociološki, politički, metafilmski i drugi elementi u kontekstu novije pulske povijesti.

Elvis Lenić rođen je 1971. u Puli. Diplomirao strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci, neko vrijeme radio u Brodogradilištu Uljanik, a sada predaje strojarsku grupu predmeta u Tehničkoj školi Pula. Režirao više kratkih i srednjemetražnih filmova. Stalni je filmski kritičar Glasa Istre, povremeno piše za Hrvatski filmski ljetopis. Objavljivao u kulturnom dvotjedniku Vijenac i filmskom časopisu Hollywood.

Program je realiziran uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Komentari