Upoznajte ChatGPT, AI alat koji bi mogao biti vizija naše čudne tehnološke budućnosti. Tvorac Gmaila: Ovo će uništiti Googleovu tražilicu

291
mobitel

ChatGPT je najnoviji AI alat koji je postao viralan, izazivajući zabrinutost i čuđenje u jednakoj mjeri.

Ovaj chatbot je najnovija evolucija GPT obitelji AI-ja za generiranje teksta. Možete mu pristupiti OVDJE.

Na svojim stranicama OpenAI navodi da je ChatGPT namijenjen interakciji s korisnicima “u obliku razgovora”. “Format dijaloga omogućuje ChatGPT-u da odgovori na dodatna pitanja, prizna svoje pogreške, izazove netočne premise i odbije neprikladne zahtjeve”, stoji na web stranici.

U danima otkako je objavljen, akademici su generirali odgovore na ispitne upite za koje kažu da bi rezultirali odličnim ocjenama ako bi ih predao student, a programeri su koristili alat za rješavanje izazova kodiranja u opskurnim programskim jezicima u nekoliko sekundi.

Novi sigurnosni alati ugrađeni u ChatGPT odmah su vidljivi. Pokušajte ga natjerati da vam da upute za nešto nezakonito i on će odbiti; pitajte ga kako se osjeća kao AI i on će vam objasniti da nema osjećaja.

Koristite ga kao tražilicu i može odgovoriti na pitanja koja bi Googleu bila krajnje frustrirajuća, poput objašnjenja zašto je određena šala smiješna ili sugeriranja kako riješiti određenu programsku grešku.

Upotrijebite ga kao generator teksta i može stvoriti gomilu teksta koji je jasan i uvjerljiv. Jedan je akademik rekao da će sustavu dati “prolaznu ocjenu” za esej na dodiplomskom studiju koji je napisao. Sustav je i fantastičan sugovornik: možete odbaciti ideje, zatražiti preformulaciju, sažetke ili proširenja, a zatim dotjerati rad u gotovom projektu. Umjetna inteligencija sastavlja eseje, osmišljava priče, slaže marketinške prijedloge, piše skripte, računalne kodove i poeziju, a čak pomaže i u uređenju interijera.

“Malo se ljudi sjeća da je Google svojedobno uništio ‘žute stranice’, odnosno oglasnike! Nekoć je to bio odličan posao, ali onda je Google postao toliko dobar da su svi prestali koristiti oglasnike. Umjetna inteligencija će učiniti istu stvar s pretraživanjem weba”, rekao je Paul Buchheit.

Izvor: The Guardian

Komentari