14. dan protesta: Radnici iz Rumunjske vratili su se ispred sjedišta INA-e u Zagrebu i nastavili svoj protest

66
igw protest

Radnici iz Rumunjske iz tvrtke IGW Proiecte već 14. dan prosvjeduju zbog neisplate plaće. Podsjećamo, tvrtka IGW podizvoditelj je tvrtke Christof, koja je podizvođač glavnih izvoditelja radova na projektu talijanskog KT-a

“Jučer smo bili u Zagrebu, u sjedištu INA-e na 2 sata građanskog prosvjeda. Tijekom prosvjeda INA je pokazala uobičajeno zanimanje za ovo pitanje: gospođa Vadrana Janjić (direktorica projekta INA-e) obavijestila nas je da se o rješenju raspravlja s KT Kinetics Technology.

Gledište INA-e je isto: KT i CHRISTOF to moraju uskoro riješiti. Sutra će radnici IGW-a preseliti u Rafineriju Urinj, ispred vrata KT ureda od 07.00 do 09.00 sati.

Koliko je vremena još potrebno za rješenje?

To ćemo pitati INA-u, nastojeći dobiti službeni odgovor. Prije nekoliko dana (2. prosinca 2022.) Christof nas je putem pošte obavijestio o raskidu ugovora između IGW-a i Christofa. Uz veliki dug (više od 700 000 eura), bez ikakvih isplata, bez isplaćenih plaća, odlučili su sklopiti ugovor s IGW-om zbog štrajka.

Loša igra ne može proći nezamijećeno od strane INA-e i KT-a. Savršeno razumijemo da je situacija komplicirana zbog nekih tehničkih detalja, ali ovdje se radi o neisplaćenim plaćama i radnici ne mogu biti strpljivi. Od svih primamo zahvalnost i podršku, ali nakon 14 dana prosvjeda još uvijek nije doneseno konkretno rješenje.

igw protest

Dakle, ovo je razlog zašto smo danas službeno pitali KT za izravnu isplatu dugovanog iznosa koji nije platio Christof  i INA-u za privremenu blokadu svih plaćanja KT do rješenja.

Prema ugovornoj obvezi s Christofom – s kojom je IGW svjestan – KT je dužan organizirati izravna plaćanja neplaćenim podizvođačima (također u slučaju kašnjenja plaćanja). Zamolili smo INA-u da bude “skrbnik” i privremeno zaustavi isplatu KT. Ako nitko ne iznese konkretan prijedlog, onda to radimo mi. Ovo je pravo i konkretno brzo rješenje koje će zadovoljiti radnike. Prosvjed će se nastaviti”, poručio je Giuseppe Basile. 

Komentari