Edvin Liverić nakon premijere filma „Vizija leptira“ u Cannesu: „Film sam prvi put pogledao – u Cannesu“

184
Foto: Edvin Liverić

Poznati hrvatski glumac i unatrag nekoliko godina ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić proteklih nekoliko dana nalazio se na najpoznatijem filmskom festivalu u svijetu – Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu. Naime, Edvin Liverić glumi u ukrajinskom filmu „Vizija leptira“, redatelja Maksyma Nekonechnyeg, za čiju je produkciju zaslužna zagrebačka producentska kompanija 4Film.

Film „Vizija leptira“, koji je u potpunosti montiran u Hrvatskoj, prati ukrajinsku vojnikinju Lilyju u borbi s PTSP-om koja se vraća u Kijev trudna nakon ruskog zatočeništva i silovanja.

Film se natječe u selekciji „Izvjestan pogled“ za Zlatnu palmu. Sniman je u Kijevu i Donbasu u jeku pandemije, a na svu sreću završen je tek nekoliko dana prije početka ruske agresije na Ukrajinu. Uz Edvina Liverića, u filmu glumi i poznata hrvatska glumica Daria Lorenzi Flatz. Ona se pronašla u ulozi bračne partnerice lika Edvina Liverića i terapeutkinje koja radi u izbjegličkim kampovima. Istaknimo i kako se hrvatska filmska produkcija u sklopu „Izvjesnog pogleda“ predstavljala samo jednom i to onda kada je „Zvizdan“ Dalibora Matanića 2015. godine osvojio nagradu žirija programa.

Vizija leptira Edvin Liverić
Foto: Edvin Liverić

Uvod u premijeru – protest i performans

U srijedu, 25. svibnja film „Vizija leptira“ doživio je svoju premijeru u Cannesu. Na premijeri su sudjelovali producentice Darya Bassel, Yelizaveta Smith, glumica Rita Burkovska, redatelj Maksym Nakonechnyi te hrvatska ekipa koju čine producentica Anita Juka, izvršna producentica Laura Sinovčić, montažer Ivor Ivezić te glumci Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. Kao uvod u premijeru, filmska ekipa održala je svojevrstan prosvjed i performans. Naime, nosili su transparent na kojem piše „Rusi ubijaju Ukrajince. Je li vam razgovor o ovom genocidu uvredljiv ili uznemirujuć?“, a na licima su nosili maske s prepoznatljivim znakom za osjetljiv sadržaj kojim se označava cenzura. Umjesto uobičajene glazbe, pratile su ih sirene za uzbunu.

Edvin Liverić u Varteks odijelu u Cannesu

Glumac Edvin Liverić prošetao je crvenim tepihom na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu u Varteks odijelu. Također, Varteks je „napunio kofer“ Edvina Liverića s više prekrasnih odijela, vrhunske kvalitete materijala izrade. Stoga, s pravom možemo reći da su i inače neupitna elegancija i smisao za odijevanje Edvina Liverića i ovom prilikom bili na vrhuncu.

Međunarodni filmski festival u Cannesu je s jedne strane glamurozan, a s druge strane osjeti se da je to veliki marketinški moment i jedno veliko tržište. Ipak, to je jedan od najvećih filmskih festivala gdje se sklapaju poslovi. Čak i kada opušteno pijete kavu, to je ujedno dio poslovne relacije. U Cannes sam došao kao dio filmske ekipe. Hrvatski dio ekipe čini montažer Ivor Ivezić, glumica Daria Lorenzi Flatz, hrvatska koproducentica Anita Juka i ja. Film je većinski ukrajinski, ali je napravljen u koprodukciji Češka, Hrvatska i Švedska.

Što se tiče Varteks odijela, moja ideja bila je da prezentiram hrvatski dizajn pri svakom pojavljivanju na određenom domjenku ili partiju u Cannesu. Logično je bilo odabrati Varteks za kojeg smatram da radi odličan posao unatrag nekoliko godina zahvaljujući kreativnoj direktorici Martini Vrdoljak. Nazvao sam je, rekao da sam dobio poziv za premijeru filma u Cannesu i da nemam odijelo. Otišao sam u Varaždin, isprobao 30-ak odijela, zajednički smo odabrali 10 najboljih i od toga smo selektirali šest odijela koja su me pratila u Cannes. Lagao bih kad bih rekao da odijelo ne čini čovjeka. Odijelo ipak daje prvi dojam. Prilazili su mi u Cannesu na partiju i rekli su mi: „Vi ste sigurno glumac!“ U tom trenutku pomislio sam: „Znači vidi se! Cijeli styling došao je do izražaja“,“ kazao nam je Edvin Liverić nakon povratka u Rijeku.

Vizija leptira Edvin Liverić
Foto: Edvin Liverić
Vizija leptira Edvin Liverić
Foto: Edvin Liverić
Vizija leptira Edvin Liverić
Foto: Edvin Liverić

Ovog ljeta “Vizija leptira” na Pula Film Festivalu i Vukovar Film Festivalu

Edvin Liverić za naš se portal prisjetio vremena kada je film bio sniman, ali ispričao i svoje doživljaje s premijere: „Film je sniman 2020. godine. Prvo čega se sjećam jest da je to bilo u jeku pandemije. Anita Juka iz produkcije 4Film u ljeto 2020. godine pozvala me i rekla da je jedan mladi ukrajinski redatelj zainteresiran da se pojavim u filmu kao glumac, ali da bi htio napraviti audiciju. Kako je sve bilo zatvoreno, snimio sam određene scene i poslao redatelju. Krajem rujna 2020. godina, Anita Juka ponovo me nazvala i priopćila da me redatelj odabrao. Tada sam pomislio: „Okej, ali do snimanja neće doći jer se ne može putovati. Sve je blokirano, nema cjepiva…“ U listopadu su nam javili kako se u Kijevu u studenom snima film. Tada nisam znao tko će mi biti partnerica. U scenariju je stajalo da glumimo bračni par. Doznao sam da je to Daria Lorenz Flatz, koju neizmjerno cijenim. Cijela priča tada mi je postala još ljepša, ali smo Daria Lorenz Flatz i ja i dalje bili skeptični oko snimanja. Sjećam se trenutka kad smo došli na pusti aerodrom, samo nas dvoje u maskama. Na setu je bilo puno ljudi, sve smo snimali u jednom stanu. Daria Lorenz je u jednom trenutku rekla: „Ako sad ne dobijemo koronu, nećemo nikad.“ Međutim, nismo je dobili. Redatelj Maksym Nakonechny jednu noć nas je proveo po Kijevu i cijeli taj događaj ostao mi je u lijepom sjećanju. Nažalost, došla je 2022. godina i rat u Ukrajini. Film govori o ratu, silovanju pri zarobljavanju. Neke scene bile su snimljene u Donbasu i u postprodukciji rađene su scene razrušenog, bombardiranog grada. Danas, to je stvarnost. Kada danas gledate film, on ima posebnu težinu.

Vizija leptira Edvin Liverić
Foto: Edvin Liverić

Nisam znao ni da je film montiran, a tek prije četiri tjedna saznao sam da je ušao u Cannes. Zaboravio sam da je film uopće snimljen jer je to bilo prije dvije godine. Na kraju je ispalo da smo tjedan dana proveli u Cannesu. Prije same premijere, održan je i svojevrsni performans u kojem smo sudjelovali. Crvenim tepihom prolazili smo uz zvuk sirena koje označavaju napad.

Ono što je meni najvažnije, film sam prvi put upravo vidio u Cannesu. Imao sam malu tremu u smislu „Joj, nadam se da je film dobar.“ Sada, moram reći da je film zaista odličan. Imat će velike uspjehe i proći kroz mnoge festivale. Ovo ljeto možete ga gledati na Pula Film Festivalu i Vukovar Film Festival.

L.B.

Komentari