Tužna vijest: Andrew Fletcher iz Depeche Modea preminuo je u 60. godini

76

Andrew Fletcher, klavijaturist i jedan od osnivača Depeche Mode, preminuo je u dobi od 60 godina.

U izjavi koju je bend objavio na društvenim mrežama stoji: “Šokirani smo i ispunjeni silnom tugom zbog prerane smrti našeg dragog prijatelja, člana obitelji i kolege iz benda Andyja ‘Fletcha’ Fletchera. Fletch je imao pravo zlatno srce i uvijek je bio tu kada vam je bila potrebna podrška, živahan razgovor, dobar smijeh ili hladna pinta. Naša srca su uz njegovu obitelj.”

Depeche Mode

Osnovan u Basildonu kasnih 1970-ih, bend je imao 17 najboljih 10 albuma u Ujedinjenom Kraljevstvu i uspjeh na međunarodnim listama s pjesmama Enjoy The Silence, Personal Jesus i Just Can’t Get Enough.

Adrew Fletcher

Fletcher je rođen 1961. u Nottinghamu, a preselio se u Basildon gdje je krajem 1970-ih osnovao bend Composition Of Sound zajedno s Martinom Goreom i Vinceom Clarkeom. Regrutacijom pjevača Davea Gahana promijenili su ime u Depeche Mode te nastavili uživati u nizu hitova na top listama ranih 80-ih.

Odlaskom Clarkea, koji je formirao Yazoo, a zatim i Erasure, Gore je postao glavni tekstopisac, a uz dodatak Alana Wildera, zvuk benda je dobio mračniji, gotičkiji zaokret. Imali su veliki međunarodni uspjeh u kasnim 80-im i ranim 90-ima.

Fletcher je iza sebe ostavio ženu Grainne, s kojom je bio u braku skoro 30 godina, i dvoje djece, Megan i Joea.

Svirao je na svim studijskim albumima Depeche Modea, uključujući Songs Of Faith And Devotion 1993. i Ultra 1997., koji su oba zauzeli prvo mjesto na ljestvici albuma u Velikoj Britaniji.

Budući da nije pjevač ili glavni tekstopisac, Fletchera su u kasnijim godinama obožavatelji često smatrali menadžerom unutar benda, koji se brine o poslovnoj strani grupe zaslužne za prodaju više od 100 milijuna ploča diljem svijeta. 2013. je u jednom intervjuu rekao da je on “visoki tip u pozadini, bez kojeg ova međunarodna korporacija pod nazivom Depeche Mode nikada ne bi funkcionirala”.

Izvor: The Guardian

L.B.

 

Komentari