Bravo za slavljenicu! Dugotrajni aplauzi na nogama za Oliveru Baljak!

89
Izvor: HNK Ivan pl. Zajc

Petak je bio poseban dan za Oliveru Baljak! Kazalište je njen drugi dom. A doma je – obožavaju! Nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak proslavila je 40 godina umjetničkog rada na sceni HNK Ivana pl. Zajca!

Bila je to posebna slavljenička kazališna večer u čast glumice koja je svojim interpretacijama obilježila mnoge koji su se kasnije ili počeli baviti nekim od poslova u kazalištu ili pak baš zbog nje nastavili dolaziti. Osim brojnih poznatih imena, Oliveri Baljak brzojavom je čestitala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina uručio joj je priznanje.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je kako Oliveru Baljak jednostavno morate doživjeti u Kazalištu, na sceni, osjetiti teatar u njezinoj krvi, suverenost kojom vlada na daskama, kojom se kreće scenom i osvaja publiku iz generacije u generaciju u više od 100 predstava samo na riječkoj pozornici.

Kako je sam intendant HNK Ivana pl. Zajca rekao, Olivera Baljak obilježila je i neke od ključnih faza i u njegovu životu. Prisjetio se tako uloge u Genetovim „Sluškinjama“ uz Zrinku Kolak Fabijan i Editu Karađole, istaknuvši kako su njih tri za riječko kazalište upravo ono što su glumice Zdravka Krstulović i Zoja Odak bile u splitskom kazalištu, Mira Furlan, Ena Begović i Alma Prica u zagrebačkom. „One su ne samo simboli kazališta, dio identiteta kazališta već i svoga grada“ kazao je Marin Blažević. Dodao je kako je za njega Olivera Baljak kao glumica u svojim ulogama najimpresivnija u trenutcima bez komfora, sigurnosti i zavodljivosti, ulazeći tako u novu dimenziju glume. Referirajući se na misao Umberta Ecca o paradoksu kod glumaca koji moraju lagati kako bi bili istiniti, intendant Blažević završio je svoje obraćanje Oliveri Baljak riječima: „Naintrigantniji je kod tebe paradoks u kojem si istovremeno istinito lažljiva i lažljivo istinita, neodoljivo nepodnošljiva, jednostavno komplicirana. Nezamjenjiva“.

Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović u pismu Oliveri Baljak divi se njezinoj glumačkoj snazi, umijeću i trajanju, a glumac Goran Grgić prisjeća se uloga u kojima je prepoznavao zaigranost, ljepotu, osjećaj za decentno osvajanje publike, bogatu osobnost i izniman talent.

Na duhovit i posebno blizak način svojoj su Oliveri čestitali kolegice i kolege glumci odjenuvši njene kostime prizivajući tako u sjećanje neke od njenih glumačkih bravura, uz uglazbljenu čestitku prepoznatljivo osmišljenih i aranžiranih stihova dua Žlice & gitara: „Što to smjeraš, Olivera? Nakon toliko režisera? Nakon toliko premijera? Reci, Olivera. Nije valjda uloga penzionera?“
Odgovara odlučno Olivera Baljak glumicama i glumcima u njezinim kostimima: „Nije!“.

Iz moje duše izlazi čisto, čisto – veliko hvala“, zahvalila je Olivera Baljak svima, a posebno publici na vjernom praćenju svih proteklih sezona i priznala kako o proslavi i ovakvom svečanom trenutku neskromno razmišlja još otkad je bila mlada glumica. Nakon što je tu večer maestralno odigrala ulogu Živke Popović, odlučila je u svom stilu iznenaditi – otpjevala je pjesmu don Antona Šuljića i posvetila je svojoj publici, a neki od stihova glase: „Samo da vama ništa ne fali; Za život na daskama, život smo dali“.

A publika je doista, prepoznavši veliku glumicu u svim njenim ulogama, znala uzvratiti onime što Oliveri najviše znači – aplauzom i lijepim riječima. Program je vodio mladi glumac Petar Baljak, Oliverin sin – iznenađenje koje ju je osobito dirnulo.

U prostorima partera, mezzanina i prvoga kata pogledajte i Izložbu fotografija povodom 40. obljetnice umjetničkog rada i prisjetite se samo nekih od upečatljivih i nagrađivanih uloga Olivere Baljak u HNK Ivana pl. Zajca. Izložba je otvorena do kraja listopada.

Izvor: HNK Ivan pl. Zajc

Komentari