Hod za slobodu ponovno u Rijeci: Probleme ove zemlje neće riješiti onemogućavanje prava žena na slobodno odlučivanje o vlastitom tijelu

49

Inicijativa Građanke i građani Rijeke i ove godine, nakon dvije godine pandemijske pauze, organizira mirno prosvjedno okupljanje Hod za slobodu, u petak, 24. lipnja od 19 sati s početkom na Jadranskom trgu, te aktivističke radionice od 19.30 na “Kontu”.

Rijeka je za slobodu izbora i poštivanje ljudskih prava u najširem smislu

Najavljuju kako će ponovno javno poručiti da je Rijeka za slobodu izbora i poštivanje ljudskih prava u najširem smislu, kao i skupno zahtijevati dostojanstven život u zemlji koja na izuzetno maliciozne načine ta prava ili opstruira ili se njima bavi radi vlastitog interesa i kroz koruptivna djelovanja. Prije svega, riječ je o zahtijevanju prava na donošenje odluka o vlastitom tijelu i imanju djece.

Period od 2018., kad je održan prvi Hod za slobodu, do danas, pred društvo je postavio mnoge izazove i nedaće: od još eklatantnijeg urušavanja javnog zdravstva, preko prodora retorike krajnje desnice u medijski i javni prostor, do preuzimanja institucija od javnog značaja od strane onih koji odluke donose na temelju interesa povezanih s religijskim strukturama, a ne načelima struke i znanosti. Pogodila nas je pandemija, inflacija, još veća i raširenija neimaština te podijeljenost društva dok izvršnu vlast iz dana u dan potresaju korupcijske afere.

Ova zemlja doslovno grca u problemima koje neće riješiti onemogućavanje prava žena na slobodno odlučivanje o vlastitom tijelu, što prečesto postaje temom i prekriva prave probleme.

Možemo i moramo tražiti zemlju koja poštuje prava svakog od nas i osigurava da se ta prava i uživaju, a da se svako protuzakonito postupanje sankcionira. Život je mnogo više od pukog preživljavanja.

Jedan od načina borbe je i otpor

Otpor je odmor, a odmor je sloboda. Stoga iz Inicijative pozivaju okupljene da se pridruže nastavku ovogodišnjeg Hoda za slobodu, aktivističkim radionicama koje će se održati na “Kontu”, a da se pritom i kroz druženje odmore. Jer Hod za slobodu samo je dio maratona kojim će se, polako ali sigurno, tražiti ostvarivanje navedenih prava.

Ruta Hoda: od 19 sati, od Jadranskog trga do Konta

Aktivističke radionice: od 19.30 na Kontu

L.B.

Komentari