Zastrašujuć prizor: Šišmiš veličine čovjeka

370

Dok šišmiši žive gotovo u cijelom svijetu, samo su neki dijelovi našeg planeta blagoslovljeni letećim lisicama. Stoga nije ni čudo što je nedavna fotografija ogromnog šišmiša na Filipinima postala viralna na društvenim mrežama.

“Sjećate se kada sam vam rekao da su Filipini imali šišmiše ljudske veličine? Da, o tome sam govorio”, napisao je krajem lipnja korisnik Twittera AlexJoestar622. Fotografija na Twitteru zapravo se pojavila prije nekoliko godina na Redditu, kada je filipinski korisnik naziva Sakundes navodno naišao na jednu od tih prekrasnih životinja u svom dvorištu.

Perspektiva ovog konkretnog kadra čini da se šišmiš čini daleko većim nego što jest – zlatoglavi plodojedi šišmiši sigurno nisu ljudske veličine. Dok najveće vrste dosežu širinu krila od 1,7 metara, njihova su tijela prilično mala, jedva da se protežu 30 centimetara u duljinu. Međutim, nema sumnje da je šišmiš stvaran. Korisnik Reddita čak je objavio još jednu fotografiju iz drugog kuta šišmiša koji je zijevao dok se probudio iz sna.

wUgqAru

Različiti natpisi na internetu opisali su je kao divovsku zlatno-okrunjenu leteću lisicu (Acerodon jubatus), što djeluje sumnjivo jer ne izgleda kao da šišmiš ima na sebi svojstveni pramen žutog krzna. Zlatno-okrunjena leteća lisica jedna je od najvećih vrsta šišmiša na svijetu, iako pripada obitelji megašišmiša koji se nalaze u dijelovima Afrike, Indije, Azije i Oceanije. Moguće je da je ovo pospano stvorenje zapravo bila velika leteća lisica (Pteropus vampyrus), slično impresivan megašišmiš karakterističan po svojim dugim šiljastim ušima i licu nalik na lisici. Na Filipinima su gotovo sve leteće lisice ugrožene vrste zbog gubitka staništa i love se kao izvor hrane za ljude.

Izvor: Science Alert

Komentari