Tisuće mrtvih u Libiji nakon što su popustile brane zbog velikih količina kiše

140

Tisuće ljudi stradalo je u Libiji nakon što je oluja Daniel donijela toliko kiše sjeveroistoku zemlje da su dvije brane popustile, noseći cijele četvrti u more, prenose CNN, IstraMet i ostali mediji.

U teško pogođenom gradu Derni, prema izjavama Othmana Abduljalila, ministra zdravstva u vladi koju podržava istočni parlament Libije, preminulo je više od 2000 ljudi, dok se oko 6000 još uvijek vode kao nestali. “Situacija u Derni je katastrofalna… Tijela još uvijek leže na mnogim mjestima”, izjavio je Abduljalil za libijsku televiziju Almasar iz Derne u ponedjeljak.

Opisujući Dernu kao “grad duhova”, Abduljalil je rekao da su dijelovi grada bili izolirani zbog poplava. Pozvao je međunarodnu zajednicu na pomoć, naglasivši potrebu za timovima za potragu i spašavanje.

Crveni polumjesec Libije ranije je procijenio da je u Derni preminulo više od 300 ljudi, prema objavi na društvenim mrežama.

Oluja je prošlog tjedna donijela katastrofalne poplave Grčkoj prije nego što se preselila na Mediteran i razvila se u tropsku oluju poznatu kao “medicane”. Ovi sustavi mogu donijeti opasne uvjete Mediteranskom moru i priobalnim zemljama, slično tropskim olujama i uraganima na Atlantiku ili tajfunima na Pacifiku.

Ostaci oluje trenutno pogađaju sjevernu Libiju i polako se kreću prema sjevernom Egiptu. Očekuje se da bi količina padalina u sljedeća dva dana mogla doseći 50 mm, iako ova regija u prosjeku ima manje od 10 mm kiše tijekom cijelog rujna.

 

Komentari