Srbija više ne zna kud bi s toliko doza cjepiva

49

Dok se mnoge zemlje bore s nestašicom cjepiva, Srbija je u suprotnom problemu: Kako uvjeriti svoje građane da se cijepe? Podsjetimo, Srbija je pokrenula turizam cijepljenja i nudi cjepivo Pfizera, AstraZenece, Sputnjika V i Sinopharma bilo kome tko stigne iz inozemstva. Ovaj pothvat nastao je kao rezultat diplomatskih inicijativa Beograda na zapadu i istoku kojima je osigurano gotovo 15 milijuna doza cjepiva za nešto manje od 7 milijuna stanovnika.

No, podaci vlade u Beogradu pokazuju da se za cijepljenje prijavilo nešto manje od četvrtine stanovnika. U zadnja dva tjedna ožujka, broj cijepljenih na dnevnoj razini pao je na oko 12 tisuća dnevno, gotovo upola manje nego u veljači. Zbog toga, prošli vikend ponudila je cjepivo i stranim državljanima i migrantima. “Kao Boga vas molim, javite se da dobijete cjepivo“, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić.

Glavni srbijanski epidemiolog Predrag Kon smatra kako je manjak interesa za cijepljenje “isključivo posljedica“ dezinformacija koje se šire po internetu. Dodao je kako jedan do dva posto protivnika cijepljenja može lako utjecati na 50 posto neodlučnih. Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar predložio je zabranu sadržaja koji potkopava kampanju cijepljenja na društvenim mrežama, a policija se počela baviti protivnicima cijepljenja, pritvorivši njih pet prošli tjedan zbog “stvaranja panike“.

“Moramo biti svjesni da proces cijepljenja treba biti brži od virusa“, rekla je za RTS virologinja Ana Banko.

Izvor: France Presse

Komentari