Pokrenuta velika rasprava oko masakriranja dupina na Farskim otocima

113

Aktivisti za prava životinja bijesni su nakon što se na Farskim otocima, malom europskom otočkom skupu, ponovno organizirao godišnji lov na dupine poznat kao grindadráp. Ova “tradicija” održava se od 1298. godine. Sva ubijanja kitova pilota službeno se bilježe od 1584. godine, a od 2000. godine na otocima je godišnje u prosjeku ubijeno oko 660 kitova pilota i 211 bijelih dupina.

U lovu je ubijeno 1428 dupina, a u njemu su sudjelovali ribari koji su ih natjerali u plitke vode. Ostaje nejasno zašto su lovci odlučili ubiti tako veliku skupinu. Neki stanovnici Farskih otoka tvrde da su vođe lova loše prosudili broj životinja u zaljevu, vjerojatno zbog neiskustva .Kad se jednom dupini nađu u plitkim vodama, ljudi ih ubadaju noževima u vodi ili oni na obali. Lov je stoljećima na otocima godišnja pojava. Prizori su stravični: crvena voda, a uginuli dupini plivaju po površini vode prije nego što umru. Aktivisti kažu da je ubijanje 1428 dupina najveći broj ikada zabilježen u ovom lovu.

Organizatori događaja pohvalili su se: “To je vjerojatno najveći pojedinačni lov na dupine ikada zabilježen u svijetu.” Dok farski ribari kažu da je događaj važan dio njihove tradicije, aktivisti za prava životinja kažu da je lov barbarski te kako su mnogi ribari uključeni u ovu praksu ilegalni na ovom području.

Rob Read, izvršni direktor Sea Shepherda, organizacije koja se bori za život u moru, rekao je: “Lov ovih dana daleko je od tradicionalnog lova za egzistenciju iz prošlih stoljeća. Grindadráp se sada odvija s čamcima velike snage, a tek je nešto više od sporta koji se maskirao u tradiciju. Meso nije potrebno bogatim Farskim stanovnicima, a metoda lova je potpuno neselektivna, ubijajući svakog člana zajednice dupina.”

Samo 17% stanovništva Ferskih otoka, od 55.000 ljudi, redovito konzumira meso dupina ili njihovu masti. Čak 53 posto otočana protivi se ubijanju bijelih dupina. Također se smatra da mnogi na otoku odbacuju tradicionalni događaj, nazivajući ga ‘barbarskim’, a nekoliko lokalnih poznatih javnih osoba na otocima također se ove godine oglasilo u znak protesta. Iako je lov na dupine široko zabranjen od 1986. godine, procjenjuje se da su Farski otoci, Norveška i Japan ubili čak 40.000 kitova u 35 godina od tada.

Premijera Bárðurá Steig Nielsen ovo je navelo na reviziju i preispitivanje službenog stajališta prema lovu na dupine koji je stanovnicima Farskih otoka „tradicija”. Javno negodovanje pokrenulo je raspravu hoće li uopće lov na bijelog dupina biti dozvoljen. U četvrtak je vlada Farskih otoka rekla da će “započeti preispitivanje propisa o ulovu atlantskih bijelih dupina”.

Izvor: Euro News

L.B.

Komentari