Optimus: Elon Musk predstavio novi prototip humanoidnog robota

102

Milijarder Elon Musk predstavio je najnoviji prototip humanoidnog robota koji razvija njegova tvrtka za proizvodnju električnih automobila Tesla.

Optimus se pojavio na pozornici na događaju Tesla AI Day u Silicijskoj dolini, gdje je mahao publici i podizao koljena. Teslini roboti za masovno tržište testirat će se na radnim mjestima u tvornicama automobila, kažu inženjeri tvrtke.

Ljudima je prikazan video Optimusa kako obavlja jednostavne zadatke, poput zalijevanja biljaka, nošenja kutija i podizanja metalnih šipki.

Elon Musk je rekao da će se roboti proizvoditi masovno, po cijeni manjoj od 20.000 dolara i da će biti dostupni na tržištu za tri do pet godina.

Šef Tesle govorio je o “budućnosti obilja” koja je pred nama. “To je doista temeljna transformacija civilizacije kakvu poznajemo”, nastavio je.

Ulagači i financijski analitičari izrazili su skepticizam da će se Tesla okrenuti robotici, savjetujući mu da se umjesto toga usredotoči na projekte bliže Teslinoj osnovnoj djelatnosti električnih automobila. No Musk je rekao da želi riješiti jedan od najtežih problema umjetne inteligencije: kako napraviti stroj koji može zamijeniti čovjeka.

Poduzetnik, koji je jednom upozorio da je umjetna inteligencija prijetnja čovječanstvu, rekao je da Tesla želi osigurati siguran prijelaz u društvo u kojem roboti obavljaju posao, a ljudi ubiru dobrobiti. “Uvijek želimo biti oprezni da ne krenemo putem Terminatora”, upozorio je, misleći na filmski hit o kiborgu ubojici.

Dodao je da su u robot ugrađene zaštitne mjere, uključujući gumb za zaustavljanje. Musk je istaknuo da će dioničari odrediti je li javno kotirano poduzeće društveno odgovorno.

Teslin AI Day usmjeren je na zapošljavanje i predstavljanje najnovijih proizvoda.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari