Nezapamćena tragedija! Na odjelu za novorođenčad poginulo 10 beba

97

Deset beba umrlo je nakon izbijanja požara u bolnici u Maharashtri u Indiji oko 2 sata ujutro. Premijer Narendra Modi nazvao je incident “tragedijom koja pogađa srce“. Sedamnaest beba primljeno je u Specijalnu jedinicu za njegu novorođenčadi (SNCU) u četverokatnoj bolnici u četvrti Bhandara oko 900 km od glavnog grada države Mumbaija, u trenutku incidenta. Spašeno je sedmero njih koji su primljeni, a one bebe na odlaznom odjelu nije se moglo na vrijeme spasiti.

U tweetu je premijer Modi napisao: “Tragedija koja je uništila srce u Bhandari, Maharashtra, gdje smo izgubili dragocjene mlade živote. Moje misli su sa svim ožalošćenim obiteljima. Nadam se da će se ozlijeđeni oporaviti što prije.”

Svi koji su umrli bili su u dobi između nekoliko dana i tri mjeseca, prema izvješćima. “Desetero djece umrlo je u požaru koji je izbio danas u 2 sata ujutro u SNCU-u Opće bolnice Bhandara. Iz jedinice je spašeno sedmero djece”, rekao je okružni civilni kirurg Pramod Khandate. Prema izvještajima, dežurne medicinske sestre prvo su primijetile dim koji izlazi iz jedinice za neonatalnu njegu i podigle uzbunu. Naše je osoblje ugasilo požar čim je moglo. Dim je dovodio do toga da su se bebe gušile”, rekao je dr. Khandate. Iako uzrok požara tek treba potvrditi, vjeruje se da je požar pokrenuo kratki spoj. Pacijenti primljeni na druga odjeljenja premješteni su sigurno.

Glavni ministar Uddhav Thackeray razgovarao je s ministrom zdravstva Rajeshom Topeom, a također je naložio istragu incidenta. “Kao što mi je rečeno, požar je izazvao kratki spoj. Osoblje – medicinske sestre, odjelci – spasili su sedam beba. Sedam novorođenčadi umrlo je zbog gušenja, a troje drugih umrlo je od požara”, rekao je ministar zdravstva Rajesh Tope. Obiteljima su dana tijela bez postmorta, dodao je. Zamjenik načelnika Miister Ajit Pawar naredio je reviziju jedinica za neonatalnu njegu svih vladinih i privatnih bolnica.

Državna vlada također je najavila naknadu. “Tko god je kriv, bit će kažnjen. Poduzet ćemo sve mjere predostrožnosti potrebne za sprečavanje takvih incidenata u budućnosti”, naglasio je gospodin Tope.

Izvor: NDTV

Komentari