Kina nakon izbijanja koronavirusa proglasila pse kućnim ljubimcima, a ne mesom

76

Izgleda da je Kina spremna da klasificira pse kao kućne ljubimce, a ne prehranu, posebice kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Ovaj potez dovest će do pitanja može li promjena hijerarhije pasa u kineskom društvu okončati okrutne festivale jedenja psećeg mesa.

Kao što je to poznato, u nekim krajevima Kine psi se smatraju delikatesom. Njihova trenutna klasifikacija kao hrane omogućuje Kinezima da ih uzgajaju kao hranu ili za opskrbu krznom. Ali to bi se moglo promijeniti dok međunarodni nadzor poziva na prestanak trgovine psećim mesom. Neki gradovi već su uzeli zakon u svoje ruke nakon epidemije COVID-19 za koju se vjeruje da je započela na „mokrim tržnicama“ u Wuhanu.

Shenzhen je nedavno donio svoj vlastiti zakon koji je otišao korak dalje od privremenog zatvaranja „mokrih tržnica“. Spomenuti grad postao je prvi koji je zabranio konzumiranje pasa i mačaka. Prisjetimo se, na „mokrim tržnicama“ žive životinje koje se prodaju i kupuju radi konzumacije i prerade za tradicionalne lijekove te se ponekad ubijaju pred kupcima. Zabrinutost zbog sanitacije, prehrane koja uključuje divlje meso i neprirodnu blizinu ogromnog raspona vrsta u uskim četvrtima na takvim tržnicama, znanstvenici su u više navrata upozoravali i prije izbijanja pandemije COVID-19.

Kinesko ministarstvo poljoprivrede sada je pokrenulo javnu raspravu na kojoj se vidi kako će psi zauvijek prestati biti hrana. Ministarstvo je navelo životinje koje se može jesti što uključuje svinje, krave, kokoši, ovce, koze, volove i deve. Ali s popisa će nedostajati psi, mačke i divlje životinje uključujući šišmiše i one životinje koje su se povezale s COVID-19. Novi zakon mogao bi biti uveden 8. svibnja. Kinesko ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova priznalo je da će pseće meso i dalje ostati delicija u mnogim regijama, ali više se neće smatrati „stokom“. Kinesko ministarstvo priopćilo je: „Što se tiče pasa, zajedno s napretkom ljudske civilizacije i brige javnosti i ljubavi prema zaštiti životinja, psi su specijalizirani da postanu životinje-suputnici, a međunarodno se ne smatraju stokom i oni neće biti regulirani kao stoka u Kini.“

Nacrt smjernica otvoren je za javnu raspravu, a u njemu je popisano 18 tradicionalnih vrsta stoke prihvatljive nacionalnoj vladi. Međutim, obavijest se odnosila na 13 „posebnih vrsta“ koje bi također bile izuzete od ograničenja trgovanja divljim životinjama uključujući jelene, alpake, fazane, nojeve i lisice. Glasnogovornica humanitarne organizacije za dobrobit životinje Humane Society International Wendy Higgins izjavila je: „Najnoviji nacrt dokumenta mogao bi signalizirati presudno važan pomak u Kini u želji da se zaustavi trgovina psima i mačkama. Dolazak zabrane ubrzo nakon zabrane konzumiranja mesa pasa i mačaka u Shenzhenu nevjerojatno je ohrabrujuće. Ovo je prvi put da je nacionalna vlada u Kini izričito objasnila zašto su psi isključeni sa službenog popisa stoke navodeći da su to životinje-suputnici, a ne jelo.“

Humane Society International procjenjuje da u Kini zbog mesa svake godine bude ubijeno oko 10 milijuna pasa. Puno snimaka s ovogodišnjeg festivala Yulin pokazalo je pse zarobljene u sićušnim kavezima, zgnječene kako se bore za disanje. Snimke pasa u kipućoj vodi i živih roštilja na festival pojačale su pozive da se festival okonča i prije izbijanja epidemije.

 

Izvor: Mirror

Komentari