Dave Prowse: Prvi glumac koji je utjelovio Darth Vadera umro u dobi od 85 godina

20

Dave Prowse, bristolski bivši bodybuilder najpoznatiji po ulozi Darth Vadera u originalnoj trilogiji Ratovi zvijezda, umro je u dobi od 85 godina. Prowse je dobio ulogu Vadera zbog njegove impozantne tjelesne građe, iako je glas posudio James Earl Jones.

“Neka sila bude uz njega, uvijek!” rekao je njegov agent Thomas Bowington. “Iako poznat po tome što je glumio mnoga čudovišta – zbog svih koji su poznavali Davea i surađivali s njim, on je bio heroj u našim životima.”

Prowseova glumačka karijera trajala je 50 godina, ali međunarodnu slavu donijela mu je uloga Gospodara Sitha u Ratovima zvijezda. U tom je razdoblju navodno postao blizak prijatelj s suparničkim natjecateljima u body buildingu Arnoldom Schwarzeneggerom i Louom Ferrignoom (kasnije poznatijim kao TV Incredible Hulk) – mnogo prije njihove slave na ekranu.

Također je redovito nastupao u kultnim serijama kao što su The Saint, Space 1999 i Doctor Who, u kojima je izabran za minotaura u epizodi The Time Monster iz 1972. godine, nasuprot Jonu Pertweeu. Ugledao ga je redatelj George Lucas u filmu Clockwork Orange 1971. godine, u kojem je glumio tjelohranitelja i Prowse je pozvan na audiciju za uloge Dartha Vadera i Chewbacce u Ratovima zvijezda 1977. godine. Kasnije je za BBC-jevu Tanya Beckett rekao da je izabrao Vadera umjesto Chewbacce jer “uvijek se sjećate negativaca”. Njegova autobiografija Ravno iz usta sila objavljena je 2011. godine.

Izvor: BBC

Komentari