Britanska kraljica u nedjelju se obraća javnosti

25

Kraljica Elizabeta II. u nedjelju će izvršiti rijetko obraćanje javnosti. Britanija se bori sa sve smrtonosnijim izbijanjem koronavirusa, a Vlada je naredila karantenu naređujući Britancima da ostanu kod kuće. Mjere su to koje su namijenjene zaustavljanju širenja epidemija, a dužnosnici su naveli velik broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji. Broj pozitivnih na koronavirus porastao je za 684 u posljednjih 24 sata. U Velikoj Britaniji preminulo je 3 605 ljudi, zaraženo je 38 168 ljudi, a 135 ih se oporavilo.

Buckinghamska palača objavila je: „Njezino Veličanstvo Kraljica snimila je posebnu emisiju Velikoj Britaniji i zajednici u vezi s izbijanjem koronavirusa.“ Detalji o sadržaju nisu objavljeni, a emitiranje je zabilježeno za nedjelju u 19 sati GMT. Prošlog mjeseca kraljica je izdala pismenu izjavu u kojoj je rekla da će kraljevska obitelj igrati svoju ulogu u suprotstavljanju izazova koronavirusa. Tada je rekla: „Znamo da mnogi pojedinci i obitelji širom Ujedinjenog Kraljevstva i širom svijeta ulaze u razdoblje velike zabrinutosti i neizvjesnosti. Svima nam se savjetuje da promijenimo svoju uobičajenu rutinu i redovne obrasce života za veće dobro zajednica u kojima živimo i posebno da zaštitimo najugroženije unutar njih.“

Kraljica se rijetko obraća naciji izuzevši godišnje televizijske poruke za Božić u kojima obično pruža osobnu zahvalnost ili uvjerenje. Kraljevski stručnjaci rekli su da će to biti tek peto takvo obraćanje koje je izvršila tijekom svojih 68 godina na prijestolju.

Posljednje obraćanje javnosti bilo je 2012. godine nakon proslave kojom se obilježila njezina 60. godina kao kraljice tzv. Dijamantnog jubileja. Prije toga obratila se javnosti 2002. godine zbog smrti majke kraljice kada se zahvalila Britancima na porukama sućuti. Također, obratila se javnosti na početku Zaljevskog rata 1991. godine i potom zbog sprovoda Princeze od Walesa Diane, koje je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu 1997. godine.

Izvor: CNBC

Komentari