Brisevi na koronavirus testiraju se i u Rijeci!

108

Brisevi pacijenata koji su zaprimljeni u KBC-u Rijeka zbog sumnje od zaraze koronavirusom od danas će se moći obrađivati u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Do sada su se svi brisevi slali na obradu u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a rezultati su se čekali duže nego što će to biti slučaj sada kada ovaj zadatak preuzima ovaj laboratorij. Po potrebi će se uzeti uzorak i u realnom, vrlo kratkom vremenu moći će se napraviti dijagnostika, poručuju riječki epidemiolozi.

Zavod je logistički povezan s bolničkim sustavom, sve se radi kompatibilno sa zajedničkim ciljem da epidemiološka situacija ostane pod kontrolom.

Također, u suradnji Doma zdravlja PGŽ i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ uspostavljen je rad izdvojene lokacije za dodatni kontakt s osobama sa sumnjom na infekciju korona virusom, ali i osobama koji žele više informacija o tom javnozdravstvenom problemu.

Radi se o svojevrsnom punktu za savjetovanje svima izuzev pacijenata kojima je određena samoizolacija, kapacitetu koji se nalazi na lokalitetu uz zgradu koju dijele NZZJZ i Dom zdravlja PGŽ u šatoru koji će dodatno biti opremljen kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze između osobe koja ima potrebu za zdravstvenom zaštitom i zdravstvenog osoblja koji će biti u tom prostoru, specijalist epidemiolog i medicinska sestra prvostupnica sestrinstva.

Rad ovog kapaciteta planiran je od 8 sati ujutro do 20 sati navečer, a uspostavljen je i dodatni telefon na koji se mogu javiti svi zainteresirani građani nakon što su se prethodno konzultirali sa svojim liječnikom 091 241 82 15.

Do sada je na koronavirus testirano 147 osoba s područja Primorsko- goranske županije. 14 je pacijenata bilo pozitivno, jedan pacijent je izliječen, a njih je devet smješteno na u KBC-u i dobrog su zdravstvenog stanja.

Pod zdravstvenim nadzorom, prema informacijama epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, do sada je bilo ukupno 1663 osobe od kojih je više od 500 izašlo iz izolacije.

Komentari