Objavljene najnovije odluke i upute o koronavirusu

44

Na današnjoj pressici sudjelovali su ministri Beroš i Božinović te epidemiolog Capak. U Hrvatskoj je trenutno 206 oboljelih od koronavirusa što je porast od 78 slučajeva više nego jučer i 49 slučajeva više nego jutros. Do sad je testirano 2 100 bolesnika, a oni s najtežim oblicima koronavirusa u Zagrebu bit će u KB Dubrava, dok će ostali boraviti u Areni. U bolnicu Sestre Milosrdnice primljen je pacijent s traumom, a saznaje se da je kontakt oboljele osobe te je pozitivan na koronavirus. Ministar Beroš upozorio je da smo trenutno u fazi uzlazne putanja epidemijske krivulje. Jedini način da se to zaustavi je poštivanje odluka i preporuka Stožera civilne zaštite. Daljnji tijek virusa ovisi isključivo o poštivanju zadanih mjera od strane građana. Svjedoci smo da neke osobe ne poštuju zadane mjere samoizolacije i tako ugrožavaju zdravlje svojih sugrađana. Ministar Božinović upozorio je da su inspektori samo danas zatvorili 8 kafića, a svi koji su prekršili mjeru samoizolacije snosit će posljedice. Za sada se svjetlosnim i zvučnim signalima upozorava ljude da se udalje s javnih površina, no ukoliko to neće biti djelotvorno, krenut će se s kaznama od 5 000 do 10 000 kuna, najavio je Božinović.

Što se tiče kretanja po vani, izlasci iz kuće ne smiju se pretvoriti u druženja dok traju mjere zaštite od koronavirusa. Prisjetimo se, danas, 21. ožujka Stožer civilne zaštite donio je Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. Odluka se odnosi na ulice, trgove, parkove i javne površine. Građani se trebaju pridržavati distance od 2 metra i izbjegavati boravak u užim gradskim sjedištima. Šetnja je dopuštena isključivo po velikim parkovima i šumama uz obaveznu spomenutu distancu. Bernard Katić istaknuo je:“S vremenom će se pokazati da je u Hrvatskoj rizik od prijenosa bolesti visok, i zbog toga je nužno distanciranje i smanjenje kontakata. U javnosti i privatno, u otvorenom i zatvorenom prostoru. Možda će se samoizolacija morati primijeniti na sve ljude.” Božinović dodaje: “Donijeli smo odluku o prestanku javnog gradskog prijevoza. S tim da se autobusi, oni će se dezinficirati, a onda će, uz pomoć gradskog Stožera, vidjeti koje su to nužne djelatnosti, prvenstveno zdravstvene i prehrambene djelatnosti, i oni će dobiti iskaznice uz koje će moći ući u autobuse, oni koji su nužni da život funkcionira. Drugima neće biti dozvoljen ulaz u autobus, molim sve kojima je to bila navika da se pomire s tom činjenicom.”

I Alemka Markotić upozorava: “Svi koji imaju blaže oblike, neka ostanu upućeni na svoje domove zdravlja. Ne stignu se svi na zaraznoj pregledati. Iz drugih bolnica trebaju doći uz najavu. Bit će teško liječiti i izliječiti sve ljude koji će doći u opasnost ako se ne pridržavaju mjera.”

SDP je zatražio da se u iduća 3 mjeseca saborskim zastupnicima i ostalim državnim dužnosnicima smanje primanja na minimalac kako bi se došlo do solidarizacije s ostalim građanima koje će pogoditi kriza. Smanjenjem primanja, usmjerila bi se pomoć gospodarstvenicima kako bi se uspjela sačuvati radna mjesta. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je: “Treba nam svaka kuna za socijalno ugrožene, bolesne, za funkcioniranje zdravstva i isplatu mirovina, za pomoć uzdrmanom gospodarstvu. Predlažem da dio tih sredstava potrošimo i za novčanu stimulaciju onih koji su na prvoj liniji obrane, za nagradu liječnicima, medicinskim sestrama i ostalom osoblju naših bolnica koje liječe građane od ove bolesti. Bez obzira na to što su neke naše mjere usvojene od strane vlade, u provedbi se kasni. Građani i poduzetnici još uvijek ne znaju što im je činiti. Nažalost, u ovom trenutku mnogi ljudi ostaju bez posla, bez prihoda za svoje obitelji.”

Nadalje, tijekom noći u Zagreb je sletio aerodrom Croatia Airlinesa koji je poslan po zaštitnu opremu i maske ukupne vrijednosti od 11 milijuna kuna što je zapravo donacija vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Komentari