Zlatko Trobonjača o lijeku kojeg Matijanić nije mogao dobiti: “Pacijenti koji u prvih pet dana bolesti dobiju Pfizerov antivirusni lijek imaju izgleda izbjeći teške posljedice”

104
novine

Poznati riječki imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača za Slobodnu Dalmaciju osvrnuo se na slučaj Vladimira Matijanića, koji je u petak umro od posljedica Covida-19 s nizom komorbiditeta te samim time nije mogao biti cijepljen protiv Covida-19. Ujedno, pojasnio je o kojem je točno lijeku riječ.

“Paxlovid je antivirusni lijek tvrtke Pfizer. On blokira jedan virusni enzim, odnosno glavnu proteazu virusa. Ako se ta proteaza blokira, onemogućuje se daljnja replikacija virusa i njegovo množenje stanica. U primjeni toga lijeka se pokazalo da ga ima smisla davati u prvih pet dana bolesti i do on može kod jednog dijela pacijenata dovesti do lakšeg oblika bolesti ili njezina prekida. Paxlovid ne eliminira potpuno smrtnost ni boravak u jedinicama intenzivnog liječenja, ali smanjuje postotak ljudi s teškim simptomima. Ako se pak lijek da kasnije, on nema takav učinak”, istaknuo je.

Moguće je, naglašava on, da se u liječenju koriste i monoklonska protutijela, no praksa je pokazala da ona koja su korištena u alfa i delta varijanti na neke druge varijante virusa ne djeluju, pa je pitanje ima li ih smisla davati.

Trobonjača pritom naglašava da nema kompletan uvid u medicinsku dokumentaciju vezanu uz Matijanićevo liječenje te da ne može govoriti o konkretnom slučaju. Načelno on ističe da osobe s autoimunim bolestima imaju poremećenu imunološku aktivnost, i samim tim spadaju u vrlo rizičnu populaciju.

Imunosuprimirane osobe se mogu cijepiti, samo je pitanje hoće li razviti imunost ili ne”. zaključuje Trobonjača za Slobodnu Dalmaciju.

L.B.

Komentari