Zeleno srce Hrvatske – Turizam u zajedništvu grada Ozlja i pet općina Pokuplja

189

Mnoge tajne, legende a nadasve prirodne ljepote skriva rijeka Kupa, ta najduža hrvatska rijeka koja će vas očarati i kojoj će te se uvijek iznova rado vraćati.

Posjetili smo  je u sklopu dvodnevne studijske ture za novinare i novinarke iz Hrvatske, Slovenije i Srbije koju je organizirala turistička agencija Croatia Open Land Tours, a koja djeluje u sklopu novoosnovane prekogranične agencije Misterion Riviera.  Jer rijeka Kupa razdvaja i spaja dvije države, Hrvatsku i Sloveniju što, smatraju s obje strane rijeke, treba iskoristiti i zajedničkim snagama privući što veći broj turista.

Tako je i Grad Ozalj sa pet općina Gornjeg Pokuplja osnovao zajedničku Turističku agenciju područja Kupa sa ciljem da svojim gostima pruže različite uzbudljive sadržaje i otkriju što više ljepota ovoga kraja.
Izuzetno susretljiva  gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić ali i načelnici općina, župnici, vinogradari, vlasnici restorana i ugostiteljskih objekata u dva dana našeg boravka u tom kraju iskazivali su srdačnu dobrodošlicu predstavljajući nam ono u čemu su najbolji i prepoznatljivi.

A razloga za avanturu ozaljskim krajem je puno, pa krenimo redom.

Lipnička crkva
Lipnička Crkva sv. Ilije

Lipnik i Ribnik
Prve su to destinacije na kojima stajemo da bi se upoznali sa znamenitostima Crkve sv. Ilije proroka iz 17 stoljeća s prekrasnim baroknim oltarom i freskama starim stotinjak godina.

U daljini gledamo Motocross stazu, Regionalni off road centar gdje se održavaju utrke Srednjeeuropske zone.

Polako se penjemo na 350 metara nadmorske visine do Srca prirode obitelji Srakovčić. Odmor u oazi mira u drvenim kućicama nazvanim prema imenima cvjetova- jaglac, šafran, ljubičica i narcis. Tu su i glamping šatori a u ovim objektima koje posebno ljeti rado posjećuju brojni turisti održan je i svjetski izbor za Miss.

srakovčić
Srca prirode obitelji Srakovčić

Žakanje i Kamanje – adrenalinski raj
Mjesta su to za adrenalinske sportove poput raftinga, trekkinga, biciklizma, vožnje kajakom ili kanuom. Tu se održavaju najveći rafting spustovi po Kupi s više od 400 sudionika.

Posjetili smo Arheološki park i špilju Vrlovka gdje spava značajan broj šišmiša pa ih nismo budili ali smo uživali u pogledu na Kupu i ljepote tog kraja. Arheološka nalazišta pokazala su da su špilju Vrlovka ljudi pohodili krajem neolitika i da su je koristili u kultne svrhe.

arheološki park

Arheoloski park spilja Vrlovka1
Arheološki park špilja Vrlovka

Domaćini nas vode do OPG FRLAN gdje naš Zbor turističkih novinara održava svoju godišnju Skupštinu i dogovara program rada.

Vinarije Frlan, Guštin i Čulig naše su slijedeće destinacije. Degustiraju se vrhunska vina domaćina a sve završava  kod Čuliga na brežuljku iznad Vrhovca u pitoresknoj idili vinograda i šumskih gajeva. Gastro ponuda bazirana je na domaćim proizvodima. Janjetina,  patke, piletina povrće iz vlastitog uzgoja sve ukusno domaće i glazba tamburaša držala je društvo novinara i domaćina na okupu do kasno u noć.

Restoran Frlan
OPG Frlan
OPG
OPG Čulig i Guštin
OPG1
OPG Čulig i Guštin

Ozalj – grad Petra Zrinskog, rodno mjesto Slave Raškaj
Po mnogočemu je poseban, prelijep, bogat i zaslužuje pažnju. Prvi zapis o gradu potječe iz 1244 godine, a u 17. stoljeću doživljava vrhunac kao hrvatska prijestolnica. Grad je to Petra Zrinskog koji je imao svoj jezično književni krug. U Ozlju je rođena Slava Raškaj gluhonijema slikarica akvarela koja je rado šetala podno grada šetnicom koja nosi njezino ime.

Stari grad Ozalj ponosno se uzdiže iznad rijeke Kupe kao spomenik prve kategorije koji se uređuje i obnavlja  te ima svoju bogatu Zavičajnu zbirku.

Baš tu na mjestu s najljepšim pogledom dočekala nas je još jedna znamenitost.

Stari grad Ozalj – Torta Katerina
Torta Katarina Zrinska
Torta
Torta Katarina Zrinska ima 30 sastojaka

Jedinstvena torta Katarina Zrinska koju pripremaju u Jaškovu u restoranu Žganjer. Torta ima 30 sastojaka a tajnu njezina pripremanja ne otkriva nam vlasnica Lidija Žganjer Gržetić samo nas nutka da uživamo u okusu te jedinstvene slastice. Lidija je organizatorica Štrudla Festa koja je prije pet godina pokrenula izradu najdulje štrudle na svijetu koja je ušla u Guinessovu knjigu rekorda. No rekord gotovo kilometar i pol duge štrudle u međuvremenu su pobili Siščani pa je Lidija najavila novu bitku za Guinessa na Štrudl Festu ove jeseni.

U Ozlju s ponosom pokazuju  svoju Munjaru, prvu i najstariju kontinentalnu hidroelektranu koja je osvjetljavala grad Karlovac još davne 1908.godine

Stari grad ozalj
Stari grad Ozalj

Ma bilo bi još puno toga što bi mogla reći o prekrasnoj prirodi Ozaljskoj kraja i njegovim znamenitostima o gastronomiji i receptima, o vinima, o ljudima, ali vjerujte najljepše je kada sve to sami otkrijete.

Zato  priču završavam onako kako i dolikuje- plovidbom rijekom Kupom povijesnom Žitnom lađom. Krećemo iz Kamenskog sela starog 700 godina koje je čak sedam puta paljeno do temelja da bi ga mještani dizali iz pepela. Poznato je po Crkvi Majke  Božje Snježne i Pavlinskom samostanu.

žitna lađa
Plovidba Kupom povijesnom Žitnom lađom

Tu je najstarija rimska luka na čijem dnu još uvijek leži rimska lađa iz 1.stoljeća.Nekada se prevozilo žito, danas turisti uživaju u vožnji slušajući priče i legende vezane uz taj kraj.

žitna lađa1
Uzbudljiva plovidba Žitnom lađom

Piše: Silva Celebrini

 

Komentari