Zbog podizanja mora i obilnih kiša, intervencije od Istre do Dubrovnika

88
rijeka poplava
Foto: Anđelko Trgovcević FB

Istarska županija

3. studenoga zbog vremenskih prilika (jako jugo, obilne oborine i dizanje razine mora) ŽC 112 Pazin zaprimio je 10-tak dojava građana kojima se tražila intervencija nadležnih službi, s ciljem otklanjanja posljedica nevremena. Od zaprimljenih dojava, pet ih se odnosilo na padove stabala na kolnik (Umag, Pula, Pazin i Rovinj) te pad jednog stabla na osobno vozilo u Puli. Dvije dojave bile su vezane za pad odnosno nagnute telefonske stupove (Pula i Pazin), jedna dojava se odnosila na prodor morske vode u prizemlje obiteljske kuće u Poreču, dok su dvije dojave bile vezane za sanaciju odrona kamenja i šljunka s kolnika (Umag i Labin). ŽC 112 Pazin je o svim dojavama obavijestio nadležne službe. Zbog naplavljivanja kolnika na području mosta Antenal, dionica državne ceste DC 75 između Tara i Novigrada bila je zatvorena za prometovanje od 08:20 do 16:20 sati.

Dana 03. studenoga na području županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovanih posljedicama nevremena praćenog obilnom kišom i jakim vjetrom. Zabilježeno je 38 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 99 vatrogasaca sa 48 vatrogasnih vozila. Većina tehničkih intervencija odnosila se na ispumpavanje vode iz objekata i uklanjanje grana i stabala s kolnika.

Primorsko-goranska županija

3. studenoga od 08:00 sati zabilježeno je nekoliko intervencija vatrogasaca na ispumpavanju vode (Jezero i Soboli na Grobniku). Vatrogasci su uklonili i nekoliko grana i dva stabla koja su srušena u Rijeci i Delnicama. Lokalna cesta LC 58032 Blaževci – Zapeć je poplavljena i zatvorena za odvijanje prometa. Nevrijeme se smirilo oko 13:00 sati.

Dana 03. studenoga na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovanih posljedicama nevremena praćenog obilnom kišom. Bilježimo 56 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 220 vatrogasaca sa 56 vatrogasnih vozila. Većina tehničkih intervencija odnosila se na ispumpavanje vode iz objekata te uklanjanje stabala i granja s kolnika.

Splitsko-dalmatinska županija

Tijekom jutra su olujno jugo i kiša uzrokovali probleme u cestovnom i pomorskom prometu. Uslijed podizanja razine mora u Kaštel Sućurcu, došlo je do plavljenja ceste uz rivu, a more se znatnije izlilo i u Starom Gradu na otoku Hvaru. Kao posljedica vremenskih nepogoda bilo je više dojava o nagnutim i palim stupovima električne energije i javne rasvjete, a prema informaciji HEP-a Imotski bez opskrbe električnom energijom bili su potrošači na području Studenaca, Svibića, Aržana, Biorine te dijelova Lovreća i Ciste Velike. Prema informaciji HEP-a Split bez opskrbe električnom energijom su naselja Prugovo i Koprivno. Većina ovih kvarova je otklonjena (posebice u većim mjestima) te je opskrba električnom energijom normalizirana do 17:00 sati.


Dubrovačko-neretvanska županija

Uslijed podizanja razine mora, tijekom jutra more se prelilo preko obale i došlo do nekoliko kuća u naselju Broce kod Stona, pri čemu je voda ušla u jednu kuću i dva pomoćna objekta. Također, zbog podizanja razine mora poplavljena je riva u Veloj Luci na Korčuli, a voda je ušla i u jedno dvorište u naselju Rožat. Zabilježeno je podizanje mora i u mjestu Komolac te u Dubrovniku u ulici Lapadska obala. U naselju Mokošica jedno je stablo uslijed nevremena palo na kuću. U Župi dubrovačkoj reklama je pala i oštetila vozilo. Vatrogasci JVP Dubrovnik bili su na intervenciji na Šipanu i Osojniku, gdje su uklanjali slomljene grane i stabla. Vatrogasci JVP Konavle su također bili angažirani na uklanjanju srušenih stabala. Zabilježeni su i problemi u cestovnom i pomorskom prometu, koji je u potpunosti bio u prekidu. ŽC 112 Dubrovnik o svemu je obavijestio nadležne službe.


Šibensko-kninska županija

Nevrijeme koje je u jutarnjim satima zahvatilo područje Šibensko-kninske županije prouzročilo je niz posljedica, za čije je uklanjanje obavljeno 25 intervencija nadležnih službi. Vatrogasne snage su obavile 14 intervencija (7 ispumpavanja vode u Kninu, Pirovcu i Šibeniku), 4 tehničke intervencije uklanjanja stabala s lokalnih prometnica (Planjane, Trbounje, Danilo- Norilje i u ulici Petra Preradovića u Šibeniku), jednu intervenciju izvlačenja sanitetskog vozila iz lokve u Kninu, skidanje lima s nebodera u Šibeniku te gašenje drvenog stupa elektromreže u Rogoznici – Smokvica.

Poduzeće Ceste Šibenik je na osnovu dojava zaprimljenih u ŽC 112 Šibenik obavilo 4 intervencije uklanjanja srušenih stabala s prometnica (Polača – Knin, Zaton, Putičanje) te sanaciju odrona na cesti Krčić – Knin.

Komunalno redarstvo u suradnji s Gradskim zelenilom i tvrtkom Pectus saniralo je oštećenja uzrokovana padom stabla na javnu rasvjetu na Starom Pazaru u Šibeniku.

Elektra Šibenik imala je 4 intervencije popravka mreže uzrokovanih padovima drvenih stupova u Sapinu Docu, Vrpolju i Boraji te intervenciju na požarom zahvaćenom stupu u Rogoznici, što je uzrokovalo prekide napajanja električnom energijom na tim područjima.

Hrvatski telekom je također preko ŽC 112 Šibenik obaviješten o padu 2 stupa telefonske mreže na prometnice u Boraji i Golubiću.

Zagrebačka županija

Prema informaciji COP Hruščica, a vezano za obranu od poplava u Sektoru C, zaprimljena je informaciji o uspostavi dežurstva koje je raspoređeno u bazi obrane od poplave u Hruščici. Zagrebačko područje zasad nema značajnijih opasnosti od poplava, a veći vodni val Savom očekuje se u nedjelju 5. studenoga tijekom dana te u noći s nedjelje na ponedjeljak 6. studenoga.

Danas je otvorena ustava Prevlaka te na području Grada Zagreba Sava teče kontrolirano.

Na samoborskom području nema posebnosti vezanih uz obranu od poplava.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Tijekom 3. studenog ŽC 112 Bjelovar zaprimio je 4 dojave o padu stabala na prometnice u naseljima Tuk, Podgarić, Pavlin Kloštar te Šuplja Lipa. O svemu je obaviještena cestarska tvrtka Ceste d.d. Bjelovar. Kao posljedica nevremena, od 11:55 do 15:22 sati bez opskrbe električnom energijom bila su naselja na području općine Đulovac (540 korisnika).

Sisačko-moslavačka županija

Zbog otvaranja ustave Prevlaka 3. studenoga te punjenja retencija Lonjsko Polje, Odransko Polje i Žutica, putem medija su obaviješteni stočari i korisnici da kontroliraju stanje te na vrijeme sklone stoku iz navedenih retencija. Obavijest je također proslijeđena i svim nadležnim službama u jedinicama lokalne samouprave, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

Ličko-senjska županija

Dana 03. studenoga na području županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovanih posljedicama nevremena praćenog obilnom kišom i jakim vjetrom. Zabilježeno je 38 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 99 vatrogasaca sa 48 vatrogasnih vozila. Većina tehničkih intervencija odnosila se na ispumpavanje vode iz objekata i uklanjanje grana i stabala s kolnika.

Sa subote na nedjelju 4./5.11.2023. očekuje se još jedan val obilnijih kišnih oborina, osobito na slivu Save i Kupe, što će produžiti dugotrajnost visokih vodostaja rijeka Save i Kupe i nakon kratkotrajnog opadanja vodostaja tijekom sutrašnjeg dana (subota, 4.11.2023.) opet izazvati novi porast vodostaja i Save i Kupe tijekom nedjelje 5.11.2023., izvijestile su Hrvatske vode.

Komentari