Zašto se u Hrvatskoj ne koriste barijere protiv poplava?

Širom Europe ih se koristi, kad ćemo mi "otkriti toplu vodu"?

1034
Primjer barijere u Austriji

Poplave su u nizu zemalja proteklih godina i desetljeća izazivale velike materijalne, pa i ljudske žrtve, zbog čega se njihovom rješavanju pridala iznimna pažnja. Iznimka nije ni Češka, u kojoj su osmišljene velike mobilne, čelične barijere, koje se vrlo brzo montiraju kad se za to ukaže potreba.

barijere - radio mreznica 3

Upravo je o njima za Radio Mrežnicu govorio i Mile Jurčević, Karlovčanin koji živi u Češkoj, te ih je imao prilike vidjeti na djelu, a i predlagao ih je karlovačkoj županiji još orije dvije godine, no nitku mu se nije javio.

barijere - radio mreznica 2

“Riječ je o velikim, mobilnim i metalnim barijerama koje se “slažu” vrlo lako i nije ih problem montirati, a vrlo dobro “drže” vodostaje. Barijere funkcioniraju besprijekorno, a od Čeha su ih preuzeli Nijemci i Austrijanci. Praksa je u Češkoj takva da vatrogasci takvu barijeru dugu 5 km uspješno slože za 3 sata!”

barijere - radio mreznica

Naravno, barijere nisu dovoljne kod ekstremne količine padalina i rekordno nabujalih rijeka (zvuči poznato?) stoga je Češka poduzela i druge mjere: pooštreno je izdavanje građevinskih dozvola u poplavnim područjima te stavljena mogućnost izlijevanja rijeka na područjima gdje neće raditi štetu, poput šuma, livada i suhih poldera. To je također jedno od rješenja koja je Hrvatska već trebala primjeniti. Umjesto toga, nas svake godine poplave “iznenade”…

Više: Radio Mrežnica

Komentari