Vladin travanjski paket mjera: Potpora za radnike 4000 kuna, tvrtkama otpisi i odgode poreza, PDV se plaća nakon naplate izdanih računa

124

Premijer Andrej Plenković predstavi je danas Vladin travanjski paket mjera za gospodarstvo.

Odlučili smo kao Vlada čvrsto stati iza hrvatskih radnika. Mjera koju predlažemo jest da se potpora koja se već koristi, za travanj i svibanj podigne na 4 tisuće kuna neto. Ujedno će država preuzeti teret doprinosa na tih 4 tisuće kuna. To je ukupno 1460 kuna po zaposlenom. Ta mjera kada se zbroje travanj i svibanj, sve skupa je 8,5 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta, pod uvjetom da se zadrže radna mjesta“, rekao je premijere Plenković.

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan. Bit će oslobođeni od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto. Oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo osloboditi u potpunosti plaćanja svih poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaraju više od 7,5 milijuna kuna oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu“, dodao je.

Treći element je plaćanje PDV-a na način da se on plaća nakon naplate izdanih računa. To ne znači da tvrtke neće biti oslobođene plaćanja PDV-a“, kazao je Plenković dodavši kako će se provoditi samo postupci javne nabave koji su nužni.

Ide se u maksimalne mjere štednje. Sve što radimo, očekujemo i na razini jedinica lokalne samouprave i na razini javnih poduzeća“, kazao je Plenković.

U četvrtak će na sjednici Vlade biti prijedlozi koji se odnose na sektor poljoprivrede u cilju zaštite hrvatskih proizvođača.

Najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda bi trebalo biti naručeno iz hrvatske proizvodnje ili prerade. Izvanrednom mjerom pomoći ćemo mljekarima, otkupit ćemo sve njihove viškove mlijeka“, kazao je.

Mirovine se neće rezati, njihova isplata nije upitna. Premijer Plenković je kazao da će isplata mirovina biti 8. travnja, na njegov rođendan.

Komentari