Vladimir P. Goss dobitnik Nagrade ”Radovan Ivančić” za životno djelo za 2022. godinu

279
ffri filozofski fakultet u rijeci

Professor emeritus dr. sc. Vladimir Peter Goss, umirovljeni profesor Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sveučilišta u Rijeci, dobitnik je Nagrade ”Radovan Ivančević” za životno djelo za 2022. godinu.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske je Nagradu ”Radovan Ivančević” za životno djelo ove godine dodijelilo prof. emerit. dr. sc. Vladimiru Peteru Gossu, a u obrazloženju DPUH-a stoji:

Njegov doprinos tumačenju hrvatske umjetničke i kulturne baštine kao jednakovrijedne sastavnice kulturne povijesti Europe i svijeta ostat će trajan poticaj i orijentir u promišljanju doprinosa jedne male sredine univerzalnoj kulturi. Šireći granice struke, svojim nekonvencionalnim pristupom otvorio je mogućnost razumijevanja i valorizacije kreativnih potencijala zajednice i pojedinaca, potencijala koji se tijekom vremena u interakciji s prostorom i povijesnim čimbenicima pretaču u djela umjetnosti i kulture.” Dodjela nagrada DPUH-a održava se 28. lipnja 2023. u Arheološkom muzeju Zagreb.

Komentari