[VIDEO] Užanca do ke se drži! Tradicija Halubja u slikovnici i filmu!

63

Tatjana Udović mag. cult. bavila se izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara te je tu tradiciju zabilježila u slikovnici i filmu.

korice

Ponos Primorsko-goranske županije
Tradicija Halubja našla se i u slikovnici! S obzirom da su Halubajski zvončari ponos Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, jer oni su hrvatsko kulturno nematerijalno dobro i kao takvi su uvršteni na UNESCO-vu listu, riječka spisateljica Tatjana Udović došla je na ideju da tu tradiciju kroz slikovnicu približi najmlađima. Zanimljivu priču popratila je simpatičnim šarenim ilustracijama Alena Udović-Korutaro, a dokumentirala fotografijama Aleksandra Jurdana.

„U dječjoj priči „Halubajski zvončari“ srce prati ritam veselosti u doba maškaranja koje vuče korijene primorskog kraja i čakavskog dijalekta. Priča se plete u obiteljskom okruženju s koljena na koljeno, objavljujući tradicionalnim puhanjem u rog, u čast Sv. Antona, da je vrijeme Antonje i maškaranog ugođaja.
Djeca našeg primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja koju nam je autorica podarila“, piše recenzentica T.Jedriško-Pančelat.

Halubajski zvončari su užanca do ke se drži na područje Halubja radi očuvanja halubajskega identiteta“, zaključila je Tatjana Udović na kraju slikovnice.

 

Komentari