Uvodi se mala matura

27

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i Ministarstvo obrazovanja kreću s uvođenjem male mature, doznaje HRT. Mala matura pisat će se na kraju osmog razreda, a od iduće godine uz ocjene iz osnovne škole, za upis u srednju školu bit će potrebni i rezultati postignuti na maloj maturi.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je: „Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita, i to za osnovne škole, ono što su nam rekli najbolja je provjera u 5. i 8. razredu. Dobijete uvid ne samo u znanje pojedinih učenika nego kakvi su učenici iz pojedinih škola iz pojedinih područja. Možete analizirati što je dobro, što loše, što se može popraviti.“

Razlog zbog kojeg se uvodi mala matura jest velik broj odlikaša u osnovnoj školi, pritisci roditelja i učenika na nastavnike i učenje zbog instrumentalnih razloga. Shodno tome, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić kazala je: „Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita.“ Ravnatelji su istakli kako su se upisi zbog velikog broja odlikaša pretvorili u farsu. Upisi u srednje škole gledaju se isključivo kroz matematičku i čitalačku pismenost, a nacionalne ispite već provode gotovo sve europske države i nigdje se nacionalni ispiti ne doživljavaju kao bauk. Nacionalni centar analizom je pokazao da 90 posto učenika ili maturant sugerira i želi da se tijekom obrazovanja češće provode ispiti koji bi im dali uvid u njihovo stvarno znanje.

Komentari