U modernizaciju riječke rafinerije uložene 4 milijarde kuna!

22

Donesena je konačna investicijska odluka o projektu obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. U modernizaciju riječke rafinerije uložen je iznos od oko četiri milijarde kuna, a početak rada postrojenja očekuje se u 2023. godini, prenosi Novi list.

»Ovo ulaganje povećava ukupnu učinkovitost i kompleksnost Rafinerije nafte Rijeka te je značajan dio programa INA R&M Novi smjer 2023. kojem je cilj transformacija Ininog rafinerijskog poslovanja u održivu i profitabilnu djelatnost. Ukupan iznos investicije iznosi oko četiri milijarde kuna (oko 600 milijuna dolara) te uključuje postrojenje za obradu teških ostataka, rekonstrukciju postojećih jedinica u rafineriji kao i novu luku sa zatvorenim skladištem koksa«, istaknuli su iz Ine.

Uprava je jednoglasno odobrila ulaganje. Odluka je podržana i od strane Vlade Republike Hrvatske i MOL-a, dva najveća dioničara Ine.

Postrojenje za obradu teških ostataka će, koristeći tehnologiju komornog (odgođenog) koksiranja, poboljšati strukturu proizvoda riječke rafinerije na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva, a početak rada postrojenja se očekuje u 2023. godine, kažu u Ini.

Transformacijski program INA R&M Novi smjer 2023. također uključuje koncentriranje prerade sirove nafte u Rafineriji nafte Rijeka kao i konverziju Rafinerija nafte Sisak u industrijski centar, koji će služiti kao baza za proizvodnju bitumena (projekt odobren u ožujku 2019. godine), logistički centar te potencijalno proizvodnju maziva i bio rafineriju, ovisno o budućim investicijskim odlukama, zaključuju iz Ine.

Komentari