U Hrvatskoj potvrđen i četvrti slučaj omikrona?

111

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić za N1 je istaknuo da je u Hrvatskoj otkriven i četvrti slučaj zaraze omikronom. Radi se o stranom državljaninu, koji je također bio sudionik poslovnog skupa. Podsjetimo, na istom skupu zaražene su i preostale tri osobe. “Još ne znamo kako će se virus ponašati kod nas. Ne znamo dovoljno ni u smislu zaraznosti, a pogotovo ne o kliničkoj slici koju će omikron izazivati”, rekao je Kaić.

ECDC objavio je nove podatke o zarazi omikronom u Europi. Do sada je evidentirano 274 slučaja zaraze omikronom, a slučajevi su prijavljeni u 19 zemalja: Austriji (15), Belgiji (11), Hrvatskoj (3), Češkoj (1), Danskoj (73), Finskoj (7), Francuskoj (25), Njemačkoj (15), Grčkoj (3), Islandu (12), Irskoj (1), Italiji (9), Latviji (2), Nizozemskoj (24), Norveškoj (19), Portugalu (34), Rumunjskoj (2), Španjolskoj (7) i Švedskoj (11).

Sve osobe koje su oboljele od omikrona u Europi imale su blage simptome ili su bile asimptomatske. Srećom, do sada nije zabilježen smrtni slučaj od posljedica omikrona. Ipak, ECDC upozorava da bi te podatke trebalo uzeti s oprezom jer je broj potvrđenih slučajeva prenizak da bi se razumjelo je li klinički spektar simptoma omikrona različit od ranije detektiranih varijanti, prenosi Index.

L.B.

Komentari