Rijeka spremna za prihvat izbjeglica

524
Izbjeglice u Tovarniku - Channel4

Prema riječima gradonačelnika Obersnela, Grad Rijeka spreman je za prihvat izbjeglica ukoliko to bude bilo potrebno, ukoliko i kada to zatraže Vladine službe, obzirom da zbrinjavanje izbjeglica koordinira Vlada

Smještajni kapaciteti Rijeke za ove obitelji i pojedince bili bi u Crvenom križu, ali i u sportskim dvoranama odnosno većim halama koje će za slučaj tih potreba biti opremljene krevetima, pokretnim nužnicima i vodom. Razmatra se i lokacije koje bi bile prikladne za postavu šatora za prihvat izbjeglica. Nakon što je postalo očito da slijede valovi tisuća novih izbjeglica u nadolazećim danima, jednostavno svatko odgovoran mora biti spreman i za ovakvu situaciju.

Grad Rijeka se već odazvao apelu Crvenog križa za prikupljanje sredstava za osiguranje hrane, vode, higijenskih potrepština i setova za prvu pomoć, uplativši 70 000 kuna. I građani koji žele mogu donirati pozivom na broj 060 9011. U dogovoru s crvenim križem, dogovoreno je da će se u Rijeci osigurati lokacije na koje građani koji žele pomoći mogu donijeti svoje donacije koje nisu novčane. Prioritetno se u tom kontekstu prikuplja sljedeće: tost/dvopek, sir u listićima, riblje konzerve, pileće paštete, datulje/grožđice, dječja hrana – kašice u staklenkama i formule za miješanje s vodom, suhi keksi – mini pakiranje, mini sapun, maramice za dezinfekciju bez alkohola, gel za dezinfekciju bez alkohola, dječje pelene u različitim veličinama i higijenski ulošci. Navedene artikle građani mogu donijeti svakoga dana od 8 do 18 sati u skladište Crvenog križa u Rijeci, Krešimirova 56b i u Dom Crvenog križa u Rijeci, Janka Polića Kamova 32.

Hrvatski Crveni križ biti će koordinator svih nevladinih organizacija koje će pomagati u aktivnostima oko izbjeglica te su na sastanku dogovorene daljnje aktivnosti.

Komentari