Riječkim znanstvenicima s Medicinskog i Pravnog fakulteta te Odjela za informatiku najviše odobrenih projekata

28

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Hrvatska zaklada za znanost održala je uručivanje ugovora o dodjeli sredstava natječaja „Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanih koronavirusom te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije.“ Na natječaj je pristiglo 96 projekata, za financiranje je odobreno 11, a Zaklada je dodijelila za tih 11 projekata 14 milijuna kuna.

Na potpisivanju ugovora bio je prisutan i premijer Andrej Plenković i predsjednik Upravnog odbora HRZZ-a akademik Dario Vretenar.

Gotovo polovicu od tih 11 čine projekti riječkih znanstvenika s Medicinskog i Pravnog fakulteta te Odjela za informatiku. Cilj natječaja je bolje razumijevanje biologije i patogeneze koronavirusa, odnosno virus SARS-CoV-2 i zarazne bolesti Covid-19, upravljanje krizom tijekom i nakon epidemija uzrokovanih koronavirusa te organizacija i provedba nastave na daljinu. Po projektu iznosi financiranja su od 600 000 do milijun i pol kuna za istraživačke teme u području biomedicine te od 400 000 do 750 000 za istraživačke teme iz područja društvenih i humanističkih znanosti. Za trajanje projekta predviđeno je 18 mjeseci.

Troje znanstvenika s Medicinskog fakulteta dobilo je ugovore za projekte. Ugovore su dobili doc. dr. Ilija Brizić s Medicinskog fakulteta za projekt „Dosta skrivanja CoV-2: Uspostava baze monoklonskih protutijela na SARS-CoV-2“, a za projekt je dobio milijun i pol kuna. Cilj projekta je proizvesti monoklonska protutijela na sve proteine SARS-CoV-2. Nadalje, ugovor je dobila i prof. dr. Astrid Krmpotić za projekt „Atenuirani β-herpesvirus sa snažnim imunomodulatornim kapacitetom kao vektorsko cjepivo protiv SARS-CoV-2“. Cilj potonjeg projekta je konstruirati rekombinate citomegaloviruse koji izražavaju ligand za receptor NKG2D i strukturne proteine S, M ili N od SARS-CoV-2 te na animalnom modelu ispitati njihov potencijal kao vektorskih cjepiva za SARS-CoV-2.  Prof. dr. Felix Wensveen dobio je ugovor za projekt „Manipuliranje imunološkom memorijom, razvoj novih strategija u svrhu stvaranja boljeg memorijskog CD8 T-staničnog odgovora protiv COVID-19 nakon cijepljenja“, a cilj je istražiti kako nastaje imunitet protiv SARS-CoV-2.

Riječki Odjel za informatiku također se može pohvaliti s ugovorom na iznos od 550 000 kuna, a on je dodijeljen nositeljici projekta izv. prof. dr. Ani Meštrović za projekt „Višeslojni okvir za karakterizaciju širenja informacija putem društvenih medija tijekom krize COVID-19“, gdje će se baviti istraživanjima obrazaca širenja informacija putem društvenih mreža u vrijeme pandemije Covid-19. Pravni fakultet i projekt „Život u doba bolesti COVID-19 – socijalne implikacije za sigurnost i dobrobit ranjivih skupina u europskom kontekstu“ doc. dr. Dalide Ritossa jednako tako je dobio ugovor, a fokusirat će se na istraživanje posljedica izazvanih ograničenjima socijalnih prava i usluga te slobode kretanja zahtjevom da građani ostanu kod kuće kako bi se suzbila bolest Covid-19.

Izvor: Novi list

Komentari