Riječki gimnazijalci skupljaju novce za odlazak na veliko natjecanje u SAD-u!

76

Članovi robotičkog tima Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, jedini su predstavnici Republike Hrvatske, prijavljeni na Međunarodno natjecanju FIRST “Robotics Competition”.

Riječ je o natjecanju u robotici, koje se od 1989. godine održava u SAD-u s ciljem poticanja interesa mladih ljudi, prema znanosti i tehnologiji. Natjecanje se održava svake godine u nekoliko etapa, a cilj je izrada robota koji izvršava zadane zadatke na zadanom tematski definiranom poligonu, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u GAM-u, na kojoj su uz učenike – članove tima, sudjelovali ravnatelj Henry Ponte, mentori Patricija Nikolaus i Gorana Bonetu te pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin.

Učenici su uspješno prošli prvu fazu projekta – prijavu za sudjelovanje uz 6 tisuća USD pomoći Primorsko-goranske županije. Slijedila je dostava osnovnih dijelova za sastavljanje robota iz SAD-a. Iako je rok predviđen za sastavljanje robota 6 tjedana, zbog teškoća prilikom dostave dijelova, tim je imao na raspolaganju samo 3 tjedna unutar kojih je robot sastavljen. Za nastavak sudjelovanja – odlazak tima na regionalno natjecanje u Hempstead-u SAD potrebno je sakupiti 100 tisuća kuna.

im sastoji od sedam učenika, a to su: Elizaveta Chernova, Darijan Jelušić, Andrej Čizmarević, Lucija Žužić, Luka Greblo, Ian Golob i Borna Massari. Profesori Goran Boneta (informatika) i Patricija Nikolaus (fizika) njihovi su mentori.

Uz pomoć donacija Primorsko-goranske županije tim je uspješno skupio 6000 USD, koliko iznosi registracija za samo natjecanje. Uz to potrebno je skupiti i novac potreban za dodatne dijelove, poštarinu za Kit of Parts, ali i sam put koji će prema procjenama najviše iznositi.

Svi koji žele pomoći mogu se obratiti direktno Upravi Gimnazije!

Komentari