Riječka Akademija primijenjenih umjetnosti ima novi smjer! Upišite izvedbeni dizajn za kazalište i film

70

Izvedbeni dizajn za kazalište i film novi je smjer na diplomskom studiju na Akademiji primijenjenih umjetnosti riječkog sveučilišta, koji kreće od nadolazeće akademske godine 2021./2022. Novi program usmjeren je na sustavno obrazovanje budućih scenografa i kostimografa u području vizualnih, scenskih, filmskih i kazališnih umjetnosti, piše Novi list.

Program su predstavili redovita profesorica Lara Badurina, voditeljica usmjerenja, te docenti Barbara Bourek i Stefano Katunar.  “Diplomski studijski program primijenjene umjetnosti ima tri usmjerenja: primijenjeno slikarstvo, primijenjeno kiparstvo te novi izvedbeni dizajn za kazalište i film. Svaki prima do deset studenata. Na novom usmjerenju studenti će moći birati svoj glavni predmet scenografiju ili kostimografiju te pripadajuće stručne izborne predmete, kao i druge izborne predmete diplomskog studija primijenjene umjetnosti. Scenografija i kostimografija spadaju u područje primijenjenih umjetnosti pa je bilo logično da se usmjerenje pokrene upravo na jedinoj Akademiji primijenjenih umjetnosti u Hrvatskoj”, kaže profesorica Badurina za Novi list.

Nositelji obveznih kolegija dugogodišnji su profesori i vanjski suradnici na Akademiji, scenografi i kostimografi koji se profesionalno bave scenografijom i kostimografijom za kazalište i film, a tijekom studija mentor će pratiti svakog studenta. Isto tako, praksa će se obavljati u HNK Ivana pl. Zajca, HKD-u na Sušaku i na Kanalu Ri.

“Jednak naglasak bit će na kazališnoj, produkcijskoj i filmskoj scenografiji, a što vrijedi i za kostimografiju – za dramske predstave, glazbene i plesne produkcije te kostimografiju za film i televiziju”, ističu Bourek i Katunar za Novi list.

“U ovoj akademskoj godini voditelje obveznog kolegija scenografije pozvao je Odsjek za umjetnost i dizajn, Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Novom Sadu, na projekt Bijenale scenskog dizajna, unutar programa Novi Sad EPK 2022, kojim ćemo uključiti novoupisane studente i prezentirati umjetničko-istraživački rad sadašnjih i bivših studenata”, kaže profesorica za Novi list.

“Akademija primijenjenih umjetnosti ima, od samog osnivanja pa do danas, petnaestogodišnju praksu na svim poljima djelovanja scenografskog medija. U našim nastavnim planovima, opseg i struktura scenografske i kostimografske tematike nakon pokretanja novog usmjerenja, dodatno će se razvijati i kroz preddiplomski studij kako bi se dobilo najcjelovitije znanje i iskustvo”, zaključuje Katunar za Novi list.

Komentari