Riječanin Sergio de Privittellio na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu obranio doktorski rad

113

Riječanin Sergio de Privitellio na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu postao je doktor znanosti na polju kineziologije sporta. Obranio je doktorski rad na temu Kineziološka aktivnost i samoprocjena kvalitete života studenata prema području znanosti kod mentorice profesorice dr. sc. Mirne Andrijašević, dok je istraživanje proveo na Sveučilištu u Rijeci. U istraživanju koje se odvijalo tijekom 2017./2018. godine obuhvaćeno je 1170 studenata preddiplomskih i diplomskih studija.

Rezultati istraživanja su poražavajući. Ovo istraživanje rađeno je prije tri godine, dakle u sadašnjoj pandemijskoj godini situacija je još i gora, istraživanjem sam ustanovio da 35 posto studenata nema nikakvu sportku aktivnost. To je katastrofa. Od 16 sastavnica Sveučilišta u Rijeci samo na njih pet, šest je tjelesna i zdravstvena kultura obavezan predmet. Skoro na svim visokim učilištima u RH taj je predmet obavezan. Zato su brojke i ovako porazne. Bavio sam se i prehranom i emocionalnim stanjem, zadovoljstvom života, jedna hipoteza je bila da će studenti biomedicine i zdravstva iskazivati veće motive prilikom odabira hrane, da će paziti što uzimaju, a pokazalo se da svim studentima su bitni samo faktori senzorne privlačnosti, cijena i dostupnost brze hrane. Ti će ljudi danas-sutra skrbiti o našem zdravlju, a uopće ih ne zanima koliko je hrana nutritivno bogata, što unose u sebe. Zanimljivi su rezultati. Također, jedna od hipoteza je bila da će studenti preddiplomskih studija imati višu razinu ukupne tjelesne aktivnosti od studenata diplomskih studija, takvo je barem stanje svugdje u RH, ali u Rijeci nema nikakve razlike. A nema razlike upravo zbog toga što je ukinuta obavezna nastava. Slika je poražavajuća, ali stanje je takvo kakvo je. A tek će to još i više doći do izražaja tijekom ove pandemije koronavirusa, koja će i na mentalnom zdravlju studenata ostaviti posljedice. I ne samo studenata“, opisao je Sergio de Privitellio.

„Postao sam doktor znanosti iz područja kojim se čitav život bavim, u sportu sam od sedme godine. Ovo je zaista vrhunac moje karijere u sportu, sada se mogu pohvaliti da sam jedan od rijetkih doktora znanosti koji ima čitavu vertikalu. Svi su nekako specijalisti u jednom području, netko u obrazovanju, netko u sprotu, ja sam prošao baš sve. Od dječjih vrtića, preko osnovne i srednje škole do fakulteta. Radio sam sa vrhunskim sportašima, rekreativcima, imam zaista široku naobrazbu. Istina, jesam u nekim godinama, ja sam živući primjer one maksime da čovjek uči dok je živ, doktor znanosti postao sam u 57. godini“, kazao je Sergio de Privitellio za Sport.com.hr

Sergio de Privitello rođen je 1963. godine. Završio je Elektrotehničku srednju školu i Fakultet za fizičku kulturu u Zagrebu. Kratko je radio kao profesor u osnovnoj školi, a promjenom Zakona o sportu otvorio je Samostalnu sportsku djelatnost i prvi fitness centar na području bivše Jugoslavije koji radi i dan danas. Godine 1989. otvorio je prvu privatnu školu za obuku neplivača u hotelu Opatija, a od 2004. godine koordinator je Olimpijskih festivala Dječjih vrtića Hrvatske za Grad Rijeku i PGŽ. De Privitellio je predavač na kolegiju TZK  na Odsjeku za Biotehnologiju i Odsjeku za informatiku, a kao vanjski suradnik i na  Fakultetu zdravstvenih studija.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri radio je kao kondicijski trener u više riječkih prvoligaša.

Također, obnašao je više funkcija u sportu, član je Izvršnog odbora Hrvatskog fitness saveza, Savjeta za sport  i mladež HOO-a, dopredsjednik I član Izvršnog odbora Zajednice sportova PGŽ, član predsjedništva gimnastičkog kluba “Vita”, dopredsjednik i član Upravnog odbora gimnastičkog kluba “Rijeka”.

Komentari