Recept kako da muškarci prestanu biti “njonjavi”?!

149
Pater Ike Mandurić Foto/Facebook

Objava patera Ivana Ike Mandurića o muškarcu koji dopusti da mu žena kaže kakav treba biti zapravo postaje loša žena izazvala je brojne reakcije. I ne samo to, pater Ike poziva muškarce da se okušaju u kampu „KUPREŠKA VRATA“, u kojem će „obrisati sve te floskule o muškarcu koji čuči doma“ i prestati biti „njonjavi“.

Muškarac stisnut u četiri zida vlastitoga doma nikada neće spoznati što u sebi nosi. U takvom prostoru on je inferioran ženama, pa jedino što može postići jest da je svednevice razočarava. U današnje vrijeme previše smo izloženi tezama kako on mora brinuti tek o obitelji, i kako je to njegovo jedino poslanje: biti sa svojom ženicom i dječicom, kupovati namirnice, usisavati tepih, prati rublje, te tu i tamo popraviti pokoji kvar… S obitelji svojom odlaziti na idilične izlete, piknike, u dvorištu se igrati sa sinčićem… Gajiti dobre odnose sa punicom i njenom rodbinom… Ta, i sveti Josip je bio baš takav?

Ja u to ne vjerujem. A, priznajte muškarci: nekako, ni vama to u srcu ne sjeda. Meni je ta slika okljaštrena. To nije cjeloviti muškarac. Gdje je tu briga za Domovinu, zavičaj, selo, grad, državu, svijet? Muškarac, da bi sebe osjetio i otkrio, mora izići daleko od doma, i vidjeti kako tamo stvari stoje. On je taj koji ima zov uspeti se na najviše planine koje ga okružuju, i na najudaljenije pučine, i tamo svijet staviti pod kontrolu. Jer, kad opasnosti dođu do praga obiteljskog doma, onda ni njonjavi muškarac koji u njemu prebiva, i koji je do tada uredno slušao svoju ženu, neće moći zaštititi ni svoju ženu, ni dječicu, ni svoj parkić, ni kućicu, ni tepih, ni šoping, ni svoja idilična popodneva, ni igrice sa sinčićem… 

Ako muškarac dopusti da mu žena kaže kakav treba biti, on samo može postati loša žena. Jer njoj nije dano razumjeti što on nosi u srcu. On se i pred materom i pred svim ženama mora izboriti za svoj poziv da bude muškarac: ratnik, lovac, fajter, političar, aktivist, lider, vođa, vladar i čuvar svega svijeta – da ne bi iz njega krenula neka aždaja prema onima koje treba i mora štititi. 

Muškarac nije samo poslan svojoj obitelji. Laž je da je svetom Josipu samo to bilo na srcu. Muškarac je domoljub. On ima potrebu, i u srcu dužnost, da brani i ureduje sav svijet, kroz sve dopustive i moguće oblike bobe. I to toliko da on smije, i ima poziv, ako treba, i ostaviti svoju ženu i djecu, te za domovinu i čovječanstvo umrijeti. To je, kladim se i tvrdim, i sveti Josip bio spreman, i sav svoj život nosio u srcu. Nezamislivo mi je da bi Bog nekom Josipu, koji nije osjećao zov Domovine, povjerio svoga sina. 

Ako vam ovaj fragment u portretu svetoga Josipa nedostaje, korigirajte ga hitno. 

Ako vam ova crta u portretu idealnoga muškaraca nedostaje, korigirajte ju hitno, bilo da ste žena, bilo da ste muž. 

A za one koji žele hitno i više; koji baš u sebi žele brutalno obrisati sve te floskule o muškarcu koji čuči doma, neka dođu na kamp KUPREŠKA VRATA. Ondje će o tome sve naučiti“, objavio je pater Ivan Ike Mandurić na Facebooku.

PATER IKE piše:Muškarac stisnut u četiri zida vlastitoga doma nikada neće spoznati što u sebi nosi. U takvom prostoru…

Objavljuje " Srce Isusovo " Molitvena zajednicaSrijeda, 26. lipnja 2019.

Objava je izazvala lavinu komentara, mnogi su negodovali, neki odobravali. “Josip je ušutkan”, zaključio je jedan.

što smeta ako muškarac radi kućanske poslove? Ako presvlači djecu? Objesi veš? Gdje piše da su to ženski poslovi? Pa Isus sam je pomagao ženama ili se varam?”, komentirala je jedna objavu patera Mandurića.

Rekla mi je žena da smijem napisati kako mi se sviđa ovaj tekst”, duhovito je dodao  jedan, što je izazvalo još jedan komentar „I moj muž je rekao da mu se sviđa tekst ako se meni sviđa“.

U prilog ovoj temi koja je zažarila društvene mreže evo i jednog vica. “Razgovaraju dvije udane žene: – To je bio idealan brak. Ona je radila što je htjela, a on je radio što je ona htjela“. Kako god, u životu, braku, prijateljstvu, vezi tajna je u kompromisu…zar ne? Jednostavno ne vrijedi ona – idem tamo gdje je sve po mom…

Komentari