Prvi slučaj flurone otkriven u Hrvatskoj: Pacijentica ima koronavirus i svinjsku gripu!

86

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ u Zagrebu registriran je prvi slučaj flurone u Hrvatskoj. Podsjetimo, riječ je o kombinaciji gripe i Covida-19. Oboljela pacijentica ima 27 godina, a radi se o covidu-19 i virusu gripe tipa A, odnosno tzv. svinjskoj gripi soja H3N2, piše Jutarnji list.

Pacijentica se gripom najvjerojatnije zarazila na svadbi, a Covidom-19 prije tjedan dana kada se istom zarazila njezina kolegica s posla.

“S obzirom na to da imamo multipleks PCR test kojim se dijagnosticira koronaviru,s a koji je ujedno osjetljiv i na virus gripe, onda u uzorku možemo otkriti oba virusa, što se i dogodilo prvi put kod testirane mlađe pacijentice. Danas radimo tzv. tipizacijski test koji ćemo onda poslati u HZJZ, referentni centar za respiratorne bolesti”, objašnjava prof. dr. Jasmina Vraneš, voditeljica službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrije Štampar za Jutarnji list.

Ističe i kako se ove sezone može očekivati i pojava gripe u većem obimu, barem kod onih koji nisu cijepljeni. No, stručnjaci ističu da oni koji su cijepljeni protiv gripe vjerojatno neće oboljeti od flurone jer se primjerice soj H3N2 nalazi u sezonskom cjepivu.

“Pratit ćemo i kliničku sliku kod osoba koje imaju oba virusa odjednom, i vidjeti koje su razlike u odnosu na gripu ili samo na covid-19”, kaže prof. dr. Vraneš. “Trenutačno radimo dvije opcije ‘potrage’ za omikronom. Naime, probirnim PCR testom osjetljivim na omikron testiramo uzorke koji bi epidemiološki mogli biti novi soj i u tim smo slučajevima već otkrili virus koji je na neki način uvezen u Hrvatsku. Drugi uzorci koji se testiraju tim probirnim PCR testom su tzv. slučajni uzorci, odnosno nasumično se uzima pedesetak pozitivnih testova kako bi se utvrdilo postoji li slobodna transmisije virusa u populaciji. To za sad nismo utvrdili, ali pitanje je vremena kad će i to krenuti kao i u drugim zemljama”, zaključuje prof.dr. Vraneš za Jutarnji list.

L.B.

Komentari