Prva digitalnim putem osnovana tvrtka u Hrvatskoj – na Trgovačkom sudu u Rijeci!

15

U Hrvatskoj je, na Trgovačkom sudu u Rijeci, po prvi put digitalnim putem osnovana tvrtka. Riječ je o tvrtki Fides & Ratio sa sjedištem u Opatiji, društvu s ograničenom odgovornošću i temeljnim kapitalom od 100.000 kuna.

Vijest o osnivanju prve takve tvrtke, neopterećene nepotrebnim administativnim barijerama i troškovima, za Novi list je potvrdila predsjednica riječkog Trgovačkog suda Ika Mohorović, istaknuvši kako je posebno raduje što se “riječki sud iznova upisao kao predvodnik u realizaciji pojednostavljenih procedura osnivanja poduzeća, baš kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina, kada se startalo sa servisom Hitro.hr”.

Do mogućnosti osnivanja tvrtki digitalnim putem doveo je projekt Start Ministarstva gospodarstva, koje je njime odlučilo ubrzati i pojednostavniti proces, te pojeftiniti njegovu proceduru.

Preduvjet za online osnivanje dva najčešća oblika trgovačkih društava, društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.), bile su izmjene Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru. One su stupile na snagu u travnju ove godine. Te zakonske izmjene omogućile su da se trgovačko društvo može praktički osnovati iz privatnog stana, bez troškova javnog bilježnika, uz plaćanje samo sudskih pristojbi.

Start je digitalni servis koji omogućava osnivanje tvrtke i pokretanje poslovanja ispunjavanjem digitalnog obrasca, s bilo koje lokacije. Ako je prijava uredna i potpuna, sud odluku o upisu u sudski registar donosi unutar pet radnih dana.

Komentari