Projekt Inspiracija – Odabrani autohtoni suveniri, jelo i doživljaj na temu rudarske baštine Labinštine

19
Lov na blago/Spomenik rudaru borcu

Završio je natječaj za autohtoni suvenir, jelo i doživljaj na temu rudarske baštine Labinštine u okviru projekta Inspiracija koji se bavi revitalizacijom gradova bogate industrijske baštine: Labina, Rijeke, Trbovlja i Slovenske Bistrice kroz razvoj kulturnog turizma.

Projekt Inspiracija _vizual

Pristigle prijedloge za tri natječajne kategorije prošlog su tjedna pregledali predstavnici partnera projekta Inspiracija: Labin Art Express XXI, TZ Labin i Naj tura. Temeljem prosječne ocjene, izabrane su sljedeći prijedlozi.

U kateogriji autohtonih suvenira Ivona Verbanac za Rudarsku značka  i Marko Ambroš – Šoht za 3D privjesak za ključeve.

U kategorija autohtonog jela Restoran KvarnerRudarski meni

U kategoriji autohtonog doživljaja nagrađeni su Majda Milevoj Klapčić (mentorica) i učenici Srednje škole Mate Blažine (Petar Dundara i Martin Šverko) – Lov na blago

Ivona Verbanac je umjetnica iz Labina, njen prijedlog suvenira u obliku rudarske značke predstavlja dva ukrštena čekića te je međunarodni znak za rudnike i rudarenje. Dimenzije odabranog suvenira su 17×17 mm, boja starog zlata, a materijal izrade zamac. Na znački će biti ugraviran naziv projekta na hrvatskom i slovenskom (Inspiracija) te na engleskom jeziku.

Autohtoni suvenir _ Ivona Verbanac _Rudarska značka _nacrt
Ivona Verbanac/Rudarska značka

Marko Ambroš je arhitekt i suosnivač produkcijskog kolektiva Deminutiv studio, bavi se izradom prototipa i maloserijskom proizvodnjom prezentacijskih materijala, objekata i instalacija. Na natječaj je prijavio tri prijedloga za suvenir na temu industrijske baštine Labinštine, među kojima je komisija odabrala 3D privjesak u obliku labinskog Šohta.

Autohtoni suvenir _ Marko Ambroš – Šoht – 3D privjesak za ključeve _ilustracija
Marko Ambroš Šoht/ 3D privjesak za ključeve

Labinski restoran “Kvarner” predložio je pobjednički rudarski meni koji se sastoji od tradicionalne maneštre s trukinjicu (kukuruz), junećih obraza od boškarina u umaku od terana s njokima, te krafima s orasima.

Autohtono jelo _restoran Kvarner _boškarin u teranu s njokima _ilustracija
Restoran Kvarner/boškarin u teranu s njokima
Autohtono jelo _restoran Kvarner _Labinjonski krafi s_orasima _ilustracija
Restoran Kvarner/ Labinjonski krafi s orasima

Učenici Srednje škole Mate Blažine, Petar Dundara i Martin Šverko, s mentoricom Majdom Milevoj Klapčić osmislili su turu/igru “Lov na blago” koja povezuje 15 labinskih punktova vezanih uz industrijsku baštinu (Šoht, Spomenik rudaru borcu, Aleja velikana, rodna kuća Giuseppine Martinuzzi, veliko rudničko kupatilo, Gradska knjižnica Labin…) a namijenjena je i djeci i starijima (roditeljima te svim zainteresiranima za industrijsku baštinu Labinštine). “Lov na blago” moguće je proći na nekoliko načina, predviđeni su prosječni put, najbrži put te najteži put do blaga.

Autohtoni doživljaj _Lov na blago _rodna kuća Giuseppine Martinuzzi
Lov na blago – rodna kuća Giuseppine Martinuzz
Autohtoni doživljaj _Lov na blago _Gradska knjižnica Labin _02
Lov na blago/Gradska knjižnica Labin

Partneri projekta Inspiracija zahvaljuju se svima na sudjelovanju, te čestitaju svim autorima i autoricama izabranih prijedloga.

Komentari