Primorsko-goranska županija omogućila besplatne obroke za učenike

131
školski obrok

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku kojom je Primorsko-goranskoj županiji u školskoj 2023./2024. godini u okviru Školske sheme koja osigurava besplatne obroke voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za školsku djecu odobrila pravo na potporu u ukupnom iznosu od 45.333,79 eura i to za 14 školskih ustanova, od čega 11 osnovnih škola, dvije srednje škole i jedan učenički dom, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na redovitoj konferenciji za novinare.

Namirnice će se nabavljati od OPG-ova što je, prema riječima zamjenice, potencijalni razlog malom broju prijavljenih škola s obzirom na zahtjevnost pronalaska OPG-ova koji u određeno vrijeme i u dostatnim količinama mogu opskrbiti pojedine škole.

Posljedice nevremena

Zamjenica se osvrnula i na posljedice nevremena koje je tijekom vikenda zahvatilo područje Primorsko-goranske županije istaknuvši da je zabilježena materijalna šteta na privatnim i gospodarskim objektima te pomorskom dobru. Olujni vjetar odnio je i dio krova na sportskoj dvorani Srednje škole Delnice, a šteta je odmah sanirana, priopćila je zamjenica. Na terenu je bilo otprilike 230 vatrogasaca i 70 vozila, a iznosi šteta se utvrđuju. Iako je situacija trenutno stabilna, najavljeno su nove vremenske neprilike, a PGŽ je u kontaktu sa svim službama na terenu.

U Proračuna Primorsko-goranske županije na razini 2023. godine za općine i gradove na raspolaganju je oko 2,2 milijuna eura, a na prošlotjednom kolegiju Župana izvršen je posljednji raspored zadnjih 10 posto sredstava u iznosu od 244 tisuće eura koji je dodijeljen 16 jedinica lokalne samouprave, informirao je resorni pročelnik Ljudevit Krpan dodavši da su u tijeku dogovori oko strukturiranja programa za naredno razdoblje.

Kako je pojasnio, radi se o potpori Županije projektima JLS-ova koje u pravilu doprinose većem komunalnom i društvenom standardu, i to kroz programe razvoja otoka, regionalnog razvoja i projekata ravnomjernog razvitka uz program za Gorski kotar i uređenje goranskih sanjkališta.

Kvaliteta života u brdsko planinskom području

Pročelnik Krpan najavio je da će se u srijedu, 8. studenog 2023. godine u organizaciji Grada Delnice održati forum na temu kvalitete života u brdsko planinskom području kojem je cilj skrenuti pažnju na posebnosti života u tim krajevima te zajednički razmotriti načine na koje država, po uzoru na Integrirani teritorijalni program za otoke, može osigurati značajniju potporu za investiranje u ta područja.

Komentari